avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Un părinte pensionar poate avea coasigurat fiul major?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Un părinte pensionar poate avea coasigurat fiul major?

Bună ziua, îmi puteți spune vă rog, dacă un părinte pensionar își poate lua copilul (35 de ani) ca și coasigurat? Dacă nu se poate, va rog să-mi spuneți care ar fi cea mai rapidă cale de a se asigura (până se reangajează).
La Trezorerie mi s-a spus că trebuie plătit aprox. 1300 lei pe tot anul în curs (din martie până în martie), cu toate că au mai rămas 6 luni din anul curent. Nu se poate plăti lunar sau măcar trimestrial? Vă mulțumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 16 Octombrie 2020
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: Anina1 , utilizator 19:05, 11 Octombrie 2020
1. Nu poate face asa ceva ... Potrivit art.224 alin.1 lit.b teza a II-a din Legea nr.95/2006, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Prin urmare, copiii nu pot avea calitatea de coasigurati ai parintilor..

2. Cum mă pot asigura, dacă sunt persoană fără venituri?

În primul rând, mergeţi la Administraţia Fiscală unde achitaţi contribuţia de sănătate. Cuantumul lunar este în valoare de 10 % din salariul minim pe economie. Apoi vă adresaţi Casei de Asigurări de Sănătate cu următoarele documente: chitanţa de la Fisc; copie după buletin sau cartea de identitate; declaraţie că nu realizaţi venituri.

Potrivit Legii 95/ 2006, asiguraţii au dreptul să aleagă casa de asigurări de sănătate la care se asigură.
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Vă mulțumesc mult!
O singură întrebare mai am. Se poate achita lunar sau trebuie achitat tot anul chiar dacă anul în curs este deja trecut de jumate? (la trezorerie mi-au spus că nu se poate lunar sau trimestrial ci doar anual).
Mulțumesc.
Intrebati la ANAF...
Mulțumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coasigurat MarilenaR MarilenaR Coasigurat Bună ziua. Tatăl meu realizează venituri din activități agricole de 1300 lei/an. In aceste conditii pot sa îl iau ca și coasigurat dacă ... (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate dupa facultate Laur1964 Laur1964 Fiul meu termina facultatea zilele acestea; a urmat curs de zi, deci pana acum a fost prins in sistemul de asigurari ca elev la curs de zi; are 23 de ani si ... (vezi toată discuția)
Dacă eu sunt pensionara asigurata medical și cu card de sănătate,pot ... mioara2755 mioara2755 Dacă eu sunt pensionara asigurata medical și cu card de sănătate,pot lua ca și coasigurat pe fiul meu care nu are venit? (vezi toată discuția)