avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Tatal meu a decedat in urma cu putin timp, mai exact pe 1 octombrie 2020. In ultimii ani nu am avut o legatura foarte stransa. As dori sa stiu cum pot afla daca am mostenit ceva de la el sau daca are vreun testament in favorea mea sau a copiilor mei? Mentionez ca tatal meu s-a recasatorit si actuala sotie traieste. In plus am avut o sora care a decedat tot anul acesta si are un singur fiu minor. Sotia lui nu prea m-a avut la inima, nici macar nu m-a anuntat ca a murit. Se poate face succesiunea fara mine? Nu sunt o vanatoare de averi dar ma gandesc la copiii mei care ar putea beneficia de mica parte din mostenire care mi s-ar cuveni.
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este dreptul dvs. în calitate de descendent al defunctului. Aici nu-i nicio „vânătoare”.
Aveți la dispoziție un an de la data decesului pentru a da o declarație de acceptare a succesiunii. (între timp, puteți face unele verificări).
Orice notar poate verifica registrele succesorale pentru a afla dacă există vreun testament.
În lipsa unui testament, soția supraviețuitoare are 1/4 din moștenire, iar dvs. și nepotul de soră 3/4 (împreună).
Altfel spus: 2/8 +3/8 +3/8.
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2020
romascanu, moderator
Va multumesc foarte mult pentru raspuns! Va doresc o zi frumoasa si multa sanatate!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se pare ca am o mica problema. Notarul nu poate verifica registrele succesorale, sau cel putin asa mi-a zis mie, fara certificatul de deces al defunctului. Eu nu am acest certificat, pentru ca asa cum v-am spus nici macar nu am fost anuntata de moartea tatalui meu. Acest cerficat il are vaduva lui iar eu nu am nici o legatura cu aceasta doamna , care nu m-a inghitit toata viata. Ce ma sfatuiti sa fac in acest caz?
Ultima modificare: Miercuri, 14 Octombrie 2020
Shaiya, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Rugați notarul să vă facă o adresa catre starea civila prin care să solicite eliberarea unui extras pentru uz oficial sau un duplicat al certificatului de deces.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti merge si personal la Primarie cu certificatul de nastere si buletinul dumneavoastra si obtineti certificatul de deces al tatalui pe loc.

Alte discuții în legătură

In ce condiții se poate ataca testamentul? Ioan Luca Ioan Luca Buna ziua. Am o nelamurire legata de procedura care se urmeaza pentru atacarea unui testament. Pe scurt: Daca defunctul lasa mostenire prin testament autentic ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa sora decedata irisp irisp Daca sora a murit si copilul sorei a murit si el, succesiunea nu a fost facuta, eu ca frate am drept la mostenire impreuna cu cumnatul meu? (vezi toată discuția)
Succesiune platinium platinium Buna seara ! Ma numesc George si doresc din partea dvs cateva sfaturi referitoare la o mostenire. In 1992 a murit bunicul si aveau drept la masa succesorala ... (vezi toată discuția)