Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Tatal meu a decedat in urma cu putin timp, mai exact pe 1 octombrie 2020. In ultimii ani nu am avut o legatura foarte stransa. As dori sa stiu cum pot afla daca am mostenit ceva de la el sau daca are vreun testament in favorea mea sau a copiilor mei? Mentionez ca tatal meu s-a recasatorit si actuala sotie traieste. In plus am avut o sora care a decedat tot anul acesta si are un singur fiu minor. Sotia lui nu prea m-a avut la inima, nici macar nu m-a anuntat ca a murit. Se poate face succesiunea fara mine? Nu sunt o vanatoare de averi dar ma gandesc la copiii mei care ar putea beneficia de mica parte din mostenire care mi s-ar cuveni.
Cel mai recent răspuns: Shaiya , utilizator 12:19, 21 Octombrie 2020
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este dreptul dvs. în calitate de descendent al defunctului. Aici nu-i nicio „vânătoare”.
Aveți la dispoziție un an de la data decesului pentru a da o declarație de acceptare a succesiunii. (între timp, puteți face unele verificări).
Orice notar poate verifica registrele succesorale pentru a afla dacă există vreun testament.
În lipsa unui testament, soția supraviețuitoare are 1/4 din moștenire, iar dvs. și nepotul de soră 3/4 (împreună).
Altfel spus: 2/8 +3/8 +3/8.
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2020
Nicoleta Cristina Romașcanu, Avocat
Va multumesc foarte mult pentru raspuns! Va doresc o zi frumoasa si multa sanatate!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se pare ca am o mica problema. Notarul nu poate verifica registrele succesorale, sau cel putin asa mi-a zis mie, fara certificatul de deces al defunctului. Eu nu am acest certificat, pentru ca asa cum v-am spus nici macar nu am fost anuntata de moartea tatalui meu. Acest cerficat il are vaduva lui iar eu nu am nici o legatura cu aceasta doamna , care nu m-a inghitit toata viata. Ce ma sfatuiti sa fac in acest caz?
Ultima modificare: Miercuri, 14 Octombrie 2020
Shaiya, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Rugați notarul să vă facă o adresa catre starea civila prin care să solicite eliberarea unui extras pentru uz oficial sau un duplicat al certificatului de deces.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti merge si personal la Primarie cu certificatul de nastere si buletinul dumneavoastra si obtineti certificatul de deces al tatalui pe loc.

Alte discuții în legătură

Mi se cere insistent certificatul de deces al tatălui meu, în vederea dezbaterii succesiunii după bunicul. ce se poate întâmpla rău dacă îl dau? BaraganMarius BaraganMarius Buna ziua. Va rog frumos sa aveti rabdare cu problema mea. Ma numesc Claudiu, am 20 de ani, la varsta de 2 ani mi-a murit tatal, am certificatul lui de ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa sora decedata irisp irisp Daca sora a murit si copilul sorei a murit si el, succesiunea nu a fost facuta, eu ca frate am drept la mostenire impreuna cu cumnatul meu? (vezi toată discuția)
Revocare testament ARISTITA MARCU ARISTITA MARCU Buna seara! am nevoie de niste lamuriri in aceasta problema 1.batran -sotie si fiica decedate-succesiune facuta 2.unicii mostenitori-3 nepoti din partea ... (vezi toată discuția)