avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Tatal meu a decedat in urma cu putin timp, mai exact pe 1 octombrie 2020. In ultimii ani nu am avut o legatura foarte stransa. As dori sa stiu cum pot afla daca am mostenit ceva de la el sau daca are vreun testament in favorea mea sau a copiilor mei? Mentionez ca tatal meu s-a recasatorit si actuala sotie traieste. In plus am avut o sora care a decedat tot anul acesta si are un singur fiu minor. Sotia lui nu prea m-a avut la inima, nici macar nu m-a anuntat ca a murit. Se poate face succesiunea fara mine? Nu sunt o vanatoare de averi dar ma gandesc la copiii mei care ar putea beneficia de mica parte din mostenire care mi s-ar cuveni.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Shaiya Lucrurile nu vor decurge usor! Contactati un avocat, e o investitie de perspectiva, se pare ca dezbaterea succesiunii este una litigioasa, deci se va ajunge in instanta. Nu va lasati numai la mana notarului, in fond avocatul este cel care va reprezinta/apara interesele. Notarul stie ca oricum va va lua banii, daca nu el, un coleg! Trebuia sa fi consultat intai un avocat, acesta v-ar fi indrumat spre un notar cu care colaboreaza si ati fi avut un parcurs ,,lin".
Ultima modificare: Joi, 15 Octombrie 2020
DlGoe, utilizator
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuia sa va anunte cineva ca v-a murit tatal? Oricat de "nestranse" ar fi legaturile ... daca tot vi se pare etic sa il mosteniti (fiindca da, din pacate, e legal chiar si in asemenea cazuri), nu era normal macar sa va interesati cum o mai duce? Traim intr-o societate tare ciudata ... deopotriva, parinti si copii ne comportam pe dos ... Ca si ca parinte, tot te interesezi de copiii tai, mai ales cand unul din ei a murit, ai nepoti ...
Puteti cere info la Camera Notarilor, daca s-a deschis succesiunea si la ce notar. Apoi sa va prezentati la acel notar. Asta in cazu in care nu reusiti sa scoateti certificat de deces cum ati fost sfatuita.
Va multumesc tuturor pentru sfaturile utile pe care le-am primit! Va doresc multa sanatate si liniste sufleteasca!
Buna ziua,

Dati o declaratie prin care acceptati succesiunea.

Dreptul de optiune succesorala se exprima in termen de 1 an de la deces.

Aceasta declaratie se perfecteaza in fata NOTARULUI PUBLIC.

Ulterior, poate fi realizata dezbaterea succesorala, respectiv imparteala.

Operatiunile sus enuntate vor fi realizate prin acordul comostenitorilor, in fata notarului public, ori pe cale judiciara, in fata instantei de judecata.

Vor fi consultate registrele notariale in ceea ce priveste existenta unui testament.

In fata notarului public, puteti fi asistata de un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ce condiții se poate ataca testamentul? Ioan Luca Ioan Luca Buna ziua. Am o nelamurire legata de procedura care se urmeaza pentru atacarea unui testament. Pe scurt: Daca defunctul lasa mostenire prin testament autentic ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa sora decedata irisp irisp Daca sora a murit si copilul sorei a murit si el, succesiunea nu a fost facuta, eu ca frate am drept la mostenire impreuna cu cumnatul meu? (vezi toată discuția)
Succesiune platinium platinium Buna seara ! Ma numesc George si doresc din partea dvs cateva sfaturi referitoare la o mostenire. In 1992 a murit bunicul si aveau drept la masa succesorala ... (vezi toată discuția)