avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Oprirea luminilor de intalnire, cand autovechiculul ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Oprirea luminilor de intalnire, cand autovechiculul este oprit

Am o intrebare legata de obligatiile conducatorului auto, atunci cand efectueaza manevra de oprire a autovehiculului pe drumurile publice. Este obligatoriu sa stingem faza de intalnire(scurta) dupa ce efectuam aceasta manevra (respectiv cand autovehiculul este oprit) pe timp de noapte? Intreb pentru ca mi-a fost atrasa atentia asupra acestui lucru de catre un agent de politie.Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: leorot , utilizator 23:25, 17 Noiembrie 2020
Regulament din 4 octombrie 2006 de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice

Art. 115
Un vehicul poate fi oprit sau staționat cu toate luminile stinse, în locurile în care aceste manevre sunt permise, atunci când se află:
a) pe un drum iluminat, astfel încât vehiculul este vizibil de la o distanță de cel puțin 50 m;
b) în afara părții carosabile, pe un acostament consolidat;
c) în localități, la marginea părții carosabile, în cazul motocicletelor cu două roti, fără ataș și a mopedelor, care nu sunt prevăzute cu sursa de energie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Noiembrie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Deci să înțeleg că pot stinge toate luminile atunci când opresc/staționez noaptea pe un drum iluminat, însă nu sunt obligat să fac asta. Angetul respectiv de poliție mi-a atras atenția să opresc luminile de întalnire (faza scurtă), cât timp sunt oprit. Asta s-a întamplat în localitate, noaptea, pe un drum iluminat. Aștept și alte păreri legate de acest subiect. Mulțumesc!
Obligativitatea păstrării luminilor de poziție e doar în afara localității :
Art 114 din HG1391 /2006
Conducătorii de autovehicule, tramvaie şi mopede sunt obligati sa foloseasca instalatiile de iluminare şi/sau semnalizare a acestora, după cum urmeaza:
a) luminile de pozitie sau de stationare pe timpul imobilizarii vehiculului pe partea carosabila în afara localitatilor, de la lasarea serii şi până în zorii zilei, ziua când ploua torential, ninge abundent sau este ceata densa ori în alte condiţii care reduc vizibilitatea pe drumul public;

Nu înțeleg de ce vă deranjează faptul ca v-a zis agentul de poliție să stingeți luminile. Posibil ca locul să fi fost iluminat suficient, iar lăsarea luminilor aprinse în acest anotimp, un timp îndelungat, pot aduce bateria autovehiculului sub pragul sub care vă mai lasă să porniți.

4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deranjeaza si deruteaza sa stationati noaptea cu luminile aprinse, cat o faceti pe un drum public.
Cel care vine din spate, din fata, are impresia ca va aflati in miscare.
Ultima modificare: Duminică, 15 Noiembrie 2020
gi-jane2, moderator
Nu știu de ce considerați că m-a deranjat remarca agentului de poliție, nu cred că este un lucru rău să fi informat.

Cât despre faptul că îi ajută sau mai mult chiar îi încurcă pe ceilalți participanți la trafic, nu sunt deloc de acord cu argumentele dvs. , nu văd care e beneficiul ca un autovehicul să devină mai puțin vizibil pe timp de noapte, atâta timp cât sistemul de iluminat este legal și nu orbește pe nimeni. Faptul că cineva ar putea să creadă că autovehiculul se află în mișcare cred că este strict problema persoanei respective, până la urmă putem aprecia cu ușurință distanța și viteza cu care celelalte autovehicule se deplasează pe timp de noapte având luminile de întalnire pornite, altfel nu am mai putea circula în condiții de siguranță pe timp de noapte.

Am specificat că am oprit (aproximativ 2 minute) , nu am staționat, sigur nu mi-se ardeau becurile dacă le stingem sau ceva de genul, dar nici nu cred că puneam pe cineva în pericol. În orice caz nu am considerat că agentul respectiv nu ar avea dreptate, însă am căutat dacă acestă faptă reprezintă o ilegalitate din dorința de a fi informat și nu am găsit nimic, am zis să apelez și la ajutorul altor persoane poate totuși îmi scapă ceva.

Alte discuții în legătură

Interpretarea unei prevederi din codul rutier Magna-Charta Magna-Charta Buna seara! Am o nelamurire privind interpretarea articoluuil art.114, alin. (1), lit. a din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulatia pe ... (vezi toată discuția)
Am mers fără faruri pe un drum cu prioritate și am lovit o mașină care avea stop (a intrat în intersecție). cine e vinovat, și ce amenzi am fi primit? Biancacopil Biancacopil Am mers pe un drum cu prioritate fara faruri si un sofer ce avea stop a intrat in intersectie eu lovindul . Ce amezi primeam ? Cine e de vina ? (vezi toată discuția)
Am lovit o masina stationata ilegal Silviu8888 Silviu8888 Buna ziua. Daca am lovit in conditii de noapte o masina stationata pe un drum public(drumul era deasemenea si ingust) nesemnalizata sunt obligat sa ii dau ... (vezi toată discuția)