avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Interpretarea unei prevederi din Codul rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Interpretarea unei prevederi din Codul rutier

Buna seara!

Am o nelamurire privind interpretarea articoluuil art.114, alin. (1), lit. a din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, care reglementeaza folosirea luminilor de pozitie sau stationare:

Art. 114. – (1) Conducătorii de autovehicule, tramvaie şi mopede sunt obligaţi să folosească instalaţiile de iluminare şi/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:

a) luminile de poziţie sau de staţionare pe timpul imobilizării vehiculului pe partea carosabilă în afara localităţilor, de la lăsarea serii şi până în zorii zilei, ziua când plouă torenţial, ninge abundent sau este ceaţă densă, ori în alte condiţii care reduc vizibilitatea pe drumul public;

Intrebarea mea este urmatorul: Luminile de pozitie se folosesc doar in timpul imobilizarii vehiculului? Si doar in cazul in care imobilizarea se face in afara localitatii in conditiile prevazute: ceata, ploi torentiale, conditii care reduc vizibilitatea?
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 00:57, 26 Iunie 2011
se folosesc pe timpul stationarii. de unde pana unde imobilizare vehiculului?
Art. 143. - (1) Conducatorii de vehicule sunt obligati ca de la lasarea serii si pâna în zorii zilei, ziua când ploua torential, ninge abundent sau este ceata densa, ori în alte conditii care reduc vizibilitatea pe drumul public, precum si în tuneluri, sa foloseasca instalatia de iluminare a vehiculului astfel:

a) luminile de pozitie sau de stationare, în timpul opririi pe partea carosabila în afara localitatilor;

b) luminile de întâlnire sau de drum, în mers, atât în localitati, cât si în afara acestora, dupa gradul de iluminare a drumului public, iar când ploua torential, ninge abundant sau este ceata densa, ori în alte conditii care reduc vizibilitatea pe drum, si luminile de ceata.

(2) La apropierea a doua vehicule care circula din sensuri opuse, conducatorii acestora sunt obligati ca de la o distanta de cel putin 200 m sa foloseasca luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei.

(3) Semnalizarea prin schimbarea luminilor de întâlnire cu cele de drum se foloseste pe timp de noapte la intersectiile care nu sunt dirijate prin semnale luminoase sau de catre politisti, precum si în conditii de vizibilitate redusa.
Sa inteleg ca nu va este clar termenul de imobilizare. Atunci cand nu doriti sa opriti masina si totusi din cauze independente de vointa dv se cheama ca autovehiculul a fost imobilizat. Intr-o astfel de situatie daca vizibilitatea este redusa va trebui sa semnalizati pozitia masinii pt evitarea accidentelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oprirea luminilor de intalnire, cand autovechiculul este oprit Rușeț Daniel Rușeț Daniel Am o intrebare legata de obligatiile conducatorului auto, atunci cand efectueaza manevra de oprire a autovehiculului pe drumurile publice. Este obligatoriu sa ... (vezi toată discuția)
Faza lunga folosita pe timp de zi - legal sau ilegal ? calin_85 calin_85 Buna, V-as ruga mult sa ma lamuriti in interpretarea codului rutier. Fiind posesor de motocicleta, obisnuiesc sa folosesc faza lunga pe timp de zi (doar ... (vezi toată discuția)
Dosar penal contestatie pv radu 1 radu 1 in data de 30 decembrie 2008 la ora 20 si 30 de minute am avut un accident pe un drum judetean.in timp ce depaseam un autoturism pe linie discontinua mi-a ... (vezi toată discuția)