avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Neacordarea de prioritate a pietonilor, contestație?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Neacordarea de prioritate a pietonilor, contestație?

Bună seara, aseară am fost oprit de către politie și am primit 4 puncte de amenda si permisul reținut pentru o perioada de 30 de zile cu dovadă de circulație 15 zile pentru neacordarea priorității pentru pietoni. Am făcut o poza sa pot arata ce s'a întâmplat exact.
[ link extern ]
(nu am putut încarcă direct pe forum)

Cercul portocaliu sunt eu, cercul galben este poliția(mașina fiind invers ca în imagine, cu fata către strada, perpendicular) , cele 2 cercuri verzi pe trecere sunt pietonii traversând din punctul B în A, iar cercurile mov sunt pietonii traversând invers din A in B (mai mulți la număr, exact nu știu).

Eram la semafor, pe prima banda cu semnalul pus, dorind sa schimb direcția de mers către dreapta, de îndată ce semaforul s'a făcut verde pentru mine și pentru pietoni, am plecat de pe loc, am încetinit lăsându-i pe cei 2 pietoni verzi sa treacă, iar apoi am trecut prin spatele acestora, am încercat în poza sa desenez pietonii cât mai realist momentul când eu am trecut peste trecere, în secunda următoare din mașină de politie, din partea dreapta, a sărit o domnișoară polițist (erau 2 polițiști aflați în mașină) care mi-a făcut semn sa trag pe dreapta, am oprit, mi-a cerut actele, mi-a spus ca sunt într-o zona cu probe video (ceva gen, nu rețin exact exprimarea ei), a plecat cu actele la mașină, mi-a spus sa o aștept în mașină, am așteptat-o circa 15 minute, după care a venit la mine, mi-a spus sancțiunile de mai sus, m-a întrebat dacă am mențiuni, am spus nu, m-a întrebat dacă semnez și am semnat.

Întrebarea mea este, ce însemna acordare de prioritate? OPRIREA OBLIGATORIE sau OPRIREA LA NEVOIE? pentru ca eu atunci când am trecut peste trecerea de pietoni, nu am pus în pericol viata nimănui și nu am stânjenit pe nimeni în nici un fel, a se vedea ca strada este cu sens unic și are 3 benzi, pietoni, erau departe de mine când eu am trecut.

Credeți ca ar fi bine sa contest PV, am șanse de câștig sau sunt vinovat pe merit?
Mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 16 Decembrie 2020
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 07:18, 16 Decembrie 2020
Tocmai, pentru ca strada e cu sens unic, trebuie acordata prioritate tuturor pietonilor aflati in traversare, indiferent de "culoare". Legea spune ca au prioritate de trecere toti pietonii de pe sensul tau de mers, nu de pe banda de mers.
De contestat, puteti contesta PV , trebuie insa ca acea proba video sa poata fi prezentata in instanta si din ea sa reiasa fara dubiu ca pietonii ceilalti, care veneau din A in B nu au avut un comportament "stinjenit" nici o secunda :
Articolul 6 din OUG 195/2002
În sensul prezentei ordonanțe de urgență, expresiile și termenii de mai jos au următorul înțeles:
1. acordare a priorității - obligația oricărui participant la trafic de a nu își continua deplasarea sau de a nu efectua orice altă manevră, dacă prin acestea îi obliga pe ceilalți participanți la trafic care au prioritate de trecere să își modifice brusc direcția sau viteza de deplasare ori să oprească;
Ultima modificare: Miercuri, 16 Decembrie 2020
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare permis + amenda trecut pe rosu VladMistodinis VladMistodinis Buna ziua, Astazi mi-a fost suspendat permisul pentru ca cica am trecut pe rosu, in intersectia de la unirii veneam dinspre bld. Corneliu Coposu spre strada ... (vezi toată discuția)
Retinere pemis de conducere - neacordare prioritate trecere de pietoni niculaucarmen niculaucarmen a fost retinut permisul de conducere si a fost intocmit un proces verbal pentru urmatoarea situatie: soferul unui autoturism se afla pe banda 2 de circulatie ... (vezi toată discuția)
Buna ziua am o nelamurire privind legislatia trecerilor de pietoni(cele ... Livciu Livciu Buna ziua Am o nelamurire privind legislatia trecerilor de pietoni(cele noi ridicate din pavaje). Mi a fost suspendat carnetul pentru neacordare de ... (vezi toată discuția)