avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Trebuie platit impozit pe cladire si teren la ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Trebuie platit impozit pe cladire si teren la apartamentele ce sunt produs finit?

Buna ziua,

Am rugamintea sa ne spuneti daca trebuie platit impozit cladire si teren la apartamentele ce sunt produs finit, respectiv, marfa in vederea vanzarii. Ele, practic, nu sunt utilizate, ci asteapta clientul.

Este ca si la masinile noi care sunt marfa, se plateste impozit atunci cand se inmatriculeaza.

DITL ne-a cerut sa platim impozit sau poate este o cota mai mica?

Multumim,
Ultima modificare: Marți, 22 Decembrie 2020
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:34, 24 Decembrie 2020
1. Orice persoană care are în proprietate o clădire situată în România /teren situat în România datorează pentru acestea un impozit pentru acea clădire/ un impozit anual datorează anual , exceptând cazul în care în lege se prevede diferit.

2. În cazul dobândirii sau construirii unei clădiri în cursul anului, proprietarul acesteia are obligația să depună o declarație la organul fiscal local în a cărui rază teritorială de competență se află clădirea, în termen de 30 de zile de la data dobândirii și datorează impozit pe clădiri începând cu data de 1 ianuarie a anului următor.

Pentru clădirile nou-construite, data dobândirii clădirii se consideră după cum urmează:
a) pentru clădirile executate integral înainte de expirarea termenului prevăzut în autorizația de construire, data întocmirii procesului-verbal de recepție, dar nu mai târziu de 15 zile de la data terminării efective a lucrărilor;

b) pentru clădirile executate integral la termenul prevăzut în autorizația de construire, data din aceasta, cu obligativitatea întocmirii procesului-verbal de recepție în termenul prevăzut de lege;

c) pentru clădirile ale căror lucrări de construcții nu au fost finalizate la termenul prevăzut în autorizația de construire și pentru care nu s-a solicitat prelungirea valabilității autorizației, în condițiile legii, la data expirării acestui termen și numai pentru suprafața construită desfășurată care are elementele structurale de bază ale unei clădiri, în speță pereți și acoperiș. Procesul-verbal de recepție se întocmește la data expirării termenului prevăzut în autorizația de construire, consemnându-se stadiul lucrărilor, precum și suprafața construită desfășurată în raport cu care se stabilește impozitul pe clădiri.
- extras Cod fiscal -

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit caldiri persoane juridice oanazaharov oanazaharov Buna ziua! As vrea sa va intreb daca in conditiile in care firma mea are ca obiect principal de activitate- vanzare si cumparare de imobile proprii- trebuie ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutati - impozitare constructie nefinalizata puiuanca puiuanca autorizatia construtiei casei a epirat in martie trebuia sa fiu cumva instiintat de primarie printro srisoare?mi-au trimis impozit pe casa si casa nu are ... (vezi toată discuția)
Autorizatia de construire expira. in ce stadiu al constructiei pot intabula imobilul? VALERICA1955VALERICA VALERICA1955VALERICA Buna ziua, am o casa cu etaj in constructie.Am reusit sa montezi ferestrele si usile exterioare,exteriorul l-am izolat si vopsit iar gardul este cu ... (vezi toată discuția)