avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Refuz plata CM pe motiv CCMR28 - CM nu poate depasi 90 ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Refuz plata CM pe motiv CCMR28 - CM nu poate depasi 90 de zile ...

Buna ziua, vin cu urmatoare situatie, zilele trecute am primit scrisoare de la CAS cu Refuz plata CM pe motiv CCMR28 - CM nu poate depasi 90 de zile fara avizul medicului expert .

Situatia este urmatoarea, in cursul anului 2019 sotia a avut 35 de zile de CM , toate au fost acordate ca "initial" , noi nu le-am mai inregistrat in contabilitate pe motiv ca fiind acordate ca "initial" si pe cate 7 zile, mai mult ne incurcau, atat in contabilitate cat si la reglementarea cu cele 90 de zile, sotia fiind insarcinata am hotarat sa luam CM cand sarcina este avansata. Asa ca sotia a luat CM, internata fiind incepand cu luna Ianuarie 2020 , pana in Aprilie 2020 . La internare, a prezentat adeverinta de la angajator prin care rezulta ca in ultimele 12 luni nu a beneficiat de zile de CM ( cum spuneam , cele 5 concedii de cate 7 zile emise in 2019 nu au mai fost duse la firma, nu s-a tinut cont de ele la plata taxelor si impozitelor iar sotia a lucrat program normal in perioada respectiva, asa ca ele nu figurau nicaieri in documentele firmei ) . Problema intervine la CAS, care a platit CM catre firma pentru luna Ianuarie 2020 , iar pentru luna Februarie si Martie a refuzat plata CM pe motiv : " CCMR28 - Nr zile CM pentru ITM nu poate depasi 90 zile/an fara avizul medicului expert. " .
Am disutat telefonic cu persoana de la CAS care a semnat decizia de refuz plata si mi-a motivat ca la ei in sistem figureaza si cealalte 35 de zile de CM de pe 2019 si ca pe ei nu-i intereseaza ca NU au fost inregistrate la firma si ca NU s-a cerut plata lor.

Este corecta interpretarea ? Ce putem face in situatia de fata ? Exista vreo solutia prin care sa nu pierdem banii pentru CM ? Multumesc anticipat.

Completare: de la CAS mi s-a raspuns ca trebuie mers si luat avizul medicului expert pentru CM din luna Februarie pana in Aprilie 2020 , dar nu stiu cum am mai putea noi lua acest aviz dupa 1 an de zile.
Ultima modificare: Marți, 26 Ianuarie 2021
allexs96, utilizator
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 16:06, 8 Februarie 2021
1. Daca sotia nu a efectuat practic concediul medical, trebuia sa dati certificatele medicale inapoi la medicul care le-a emis ca sa le anuleze.
2. Casa de sanatate compara intotdeauna raportarile medicilor prescriptori privind certificatele medicale cu cele din D112 de la angajatori, de aceea trebuie inregistrate toate certificatele primite (sau anulate de medicul emitent).
3. Cred ca firma va trebui sa suporte paguba sau sa returnati banii incasati pe medicale catre firma.
4. Incercati cu medicul expert, dar nu cred ca aveti vreo sansa.
Multumesc pentru amabilitatea de a raspunde. Legat de punctul 1, da, sotia nu a beneficiat de acele 5 concedii x 7 zile concediul, adica in toata perioada respectiva a fost la munca. Se mai pot anula daca ele au fost emise in Noiembrie si Decembrie 2019 ? Pentru anularea lor trebuie sa merg cu ele in original la medicul emitent ( Policlinica ambulatoriu ) . Multumesc
Puteti merge la policlinica, dar nu cred ca se mai pot anula. Din cate stiu, raportarile medicilor emitenti nu mai pot fi modificate dupa trimiterea lor la casa de sanatate.
Inteleg, daca ma adresez Justititiei , in conditiile in care acele 5 concedii medicale de 7 zile nu au fost folosite si nu s-a cerut plata lor, dar totusi CAS tine cont de ele la stabilirea limitei de 90 de zile CM fara aviz de la medicul expert, astfel refuzand cel putin in prima faza 2 concedii acordate din spital (internare) , fiecare de cate 21 de zile, ar fi o solutie ? Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 31 Ianuarie 2021
allexs96, utilizator
Incercati sa faceti o reclamatie (scrisa pe hartie sau pe email) la casa de sanatate inainte de a incepe actiunea in justitie.
Orice raspuns veti primi va fi bun la proces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical - urgent Alexandra Ilie Alexandra Ilie Buna ziua, Am urmatoarea situatie: unul dintre salariati are concediu medical de cateva luni. In luna iunie a solicitat o adeverinta pentru concediul ... (vezi toată discuția)
Prelungire concediu medical miky2014 miky2014 In perioada 15 ian - 25 febr 2014 am beneficiat de CM, datorita unei interventii chirurgicale. In 4 decembrie 2014 am suferit o noua interventie chirurgicala ... (vezi toată discuția)
Concediu medical peste 90 zile fara viza bastti bastti Buna Am o problema si va rog sa ma ajutati : Un angajat din 27.09.2013 intra in cm din 01.10.2013 si are cm pana in 31.01.2014. In luna octombrie 2013 ... (vezi toată discuția)