avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua ! Am si eu o situatie daca vreti sa ma ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua ! Am si eu o situatie daca vreti sa ma ajutati cu un ...

Buna ziua ! Am si eu o situatie daca vreti sa ma ajutati cu un raspuns ! Va multumesc! O mama cu 2 fete una a murit si are trei copii si una e in viata ! Apartament se împarte in 2 fata si celor trei copii ! Dar daca zice ca fata are numai ea grija se poate lua mi mult ?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:14, 20 Octombrie 2021
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu. Daca mostenitorii nu se inteleg asupra cotelor, succesiunea se va dezbate in instanta
Noi ca nepoti ce obligatii avem ? Noi mergem cum putem la ea odata de 2 ori pe sapt cu mancare cand putem nu avem nici noi avem copii mici nu ii putem lasa copii sa avem grija mereu de bunica ! Va multumesc frumos pt eventuale raspunsuri
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
aveti obligatia si morala si legala sa aveti grija de ea, faceti cu randul ca sunteti 4 persoane.
intretinerea ei nu are legatura cu mostenirea, legal tot in 2 se va imparti asta daca bunica nu isi da casa cuiva, acuma cat traieste.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ați omis ceva virgule și se crează oareșce confuzie. Despre a cui succesiune vorbiți? Despre a bunicii („mama cu 2 fete”) care este încă vie?

Dacă apartamentul despre care vorbiți este proprietatea bunicii, atunci el se va împărți la moartea bunicii. Nu acum, când aceea care a murit este una dintre fiicele bunicii. („una a murit”).

Și da, așa se va împărți. 1/2 pentru fiica în viață și 1/2 pentru copiii fiicei predecedate. Dar cu condiția ca apartamentul să mai existe în patrimoniul bunicii la vremea decesului ei.

Or, în situația dată (când o mamă și-a îngropat un copil) există din partea bunicii o mare tentație (ca să nu-i zic anxietate, frică etc.) de a încheia un contract, eventual de întreținere, cu fiica rămasă în viață. Și atunci, ceea ce spune mătușa s-ar putea să devină ... profeție autoîmplinită. (nu pentru că ar „lua mai mult”, ci pentru că există riscul să nu mai aveți ce lua).

Discutați cu bunica. Într-așa fel încât să înțeleagă că n-ar fi cazul să vă pedepsească pe voi (nepoții/copiii copilului ei îngropat) pentru „vina” (pe care nu o aveți) de a vă fi murit mama înainte de vreme. Mai ales în condițiile în care aveți și grijă de ea, atâta cât puteți.

Legal, descendentul în grad mai apropiat (fiica bunicii) este obligat la întreținere înaintea celui (celor) în grad mai îndepărtat (nepoții de fiică).
Ultima modificare: Miercuri, 20 Octombrie 2021
romascanu, moderator


gi-jane2 a scris:

aveti obligatia si morala si legala sa aveti grija de ea, faceti cu randul ca sunteti 4 persoane.
intretinerea ei nu are legatura cu mostenirea, legal tot in 2 se va imparti asta daca bunica nu isi da casa cuiva, acuma cat traieste.

care este obligatia legală?

Alte discuții în legătură

Mostenire aurelica aurelica Buna ziua, Va rog frumos, sa-mi spuneti si mie ce pot sa fac in cazul pe care am sa-l descriu. Parintii mei, au stat in aceeas ... (vezi toată discuția)
Mostenitori si cotele ce le revin Marius275768 Marius275768 A murit mama, apoi a murit fratele si apoi a murit tata si eu am ramas singura. Fratele meu nu a fost casatorit dar are 2 copii legitimi. Dupa moartea mamei si ... (vezi toată discuția)
Obligatii si drepturi cu privire la mostenire raluk25 raluk25 Buna ziua. Problema mea este urmatoarea: mama mea a decedat in urma cu cateva luni. Ne-a ramas drept mostenire mie (22 ani ), fratelui meu (18 ani) si ... (vezi toată discuția)