avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare/ Refuz mostenire datorii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare/ Refuz mostenire datorii

Buna ziua!

Bunicul a murit anul trecut. Inainte de a muri, a facut un precontract de vanzare-cumparare a unui pamant care nu ii apartinea. Pe precontract scrie ca ar fi incasat toata suma de la cel care urma sa cumpere. Cum terenul nu ii apartinea si proprietarul s-a sesizat, tranzactia nu a putut fi finalizata.

Acum, eu si fratele meu, ca unici mostenitori (tata, singurul sau fiu si bunica au murit inaintea bunicului), riscam sa fim dati in judecata de cel care voia sa cumpere terenul si care doreste sa recupereze banii pe care zice ca i-a dat bunicului. Bunicul nu ne-a dat niciun ban si nici noi nu avem de unde sa ii dam de altundeva.

Ca urmare, vrem sa renuntam la a-l mosteni pe bunicul, pt ca sa nu trebuiasca sa-i platim datoriile. As dori sa stiu:
- Se numeste "renuntare" sau se numeste "refuz" mostenire? (Am intalnit problema asta in cautarile pe forum, inainte sa postez intrebarea.)
- Cum se procedeaza?
- Exista un termen pana cand putem face asta?
- Oare e scump?
- Daca nu facem nimic (nu dezbatem/ nu acceptam succesiunea, nu ne folosim de vreun bun de al lui), se considera refuz/renuntare tacita sau nu?
- Ce acte imi trebuie pt a renunta la/refuza mostenirea?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: andravenache , utilizator 21:50, 27 Februarie 2021
Cat valoreaza masa succesorala (adica activele ramase dupa defunctul-bunic)?
Cat valoreaza datoriile (pasivul ramas dupa defunctul-bunic)?
Cel care voia sa cumpere pretinde ca a dat 27000 de lei (un sfert din terenul vandut ii apartinea bunicului; banii includ si partea lui). Bunicul mai avea, teoretic, o casa darapanata + locul de casa, insa nu stiu valoarea si nici daca nu cumva a fost instrainata (L-am adus la noi in ultima parte a vietii. Am aflat de vanzarea terenului, insa el nu era constient ca l-a vandut. Ma gandesc ca, la fel, e posibil sa fi semnat vreun act legat de casa: vanzare-cumparare cu uzufruct, donatie, contract de intretinere, testament sau mai stiu eu ce ...). Alte bunuri sau datorii, din cate stiu eu, nu avea (dar nu pot sa bag mana in foc).

Pt casa avem doar o copie xerox dupa titlul de proprietate. Nu avem alte acte de proprietate de la el. Doar actele lui: certificat de nastere, de casatorie si deces.

Conteaza valoarea mostenirii? Oricum se face renuntare generala, nu? (Chiar si la posibile active sau pasive ce pot fi descoperite ulterior?)
Ultima modificare: Duminică, 21 Februarie 2021
andravenache, utilizator
Da, interesant.
Intrebarea este "Cat valoreaza masa succesorala (adica activele ramase dupa defunctul-bunic)?"
Pai, nu prea ma intereseaza. M-a interesat la un moment dat. Am intrebat si pe forum, insa nu am primit NICIUN raspuns. Am ajuns la concluzia ca nu am cum sa aflu. M-am resemnat cu ideea si vreau doar sa nu fiu data in judecata. Renunt si gata. Dar cum? Nu stiti sa imi raspundeti la intrebari fara sa cunoasteti aceasta valoare? As avea mare nevoie de raspunsuri ... (poate macar unele raspunsuri pot fi date si fara a cunoaste valoarea mostenirii?)
Ultima modificare: Duminică, 21 Februarie 2021
andravenache, utilizator
Dati declaratie de renuntare la mostenire la un notar.
Pai, nu prea ma intereseaza. M-a interesat la un moment dat. Am intrebat si pe forum, insa nu am primit NICIUN raspuns.

Ce ati intrebat pe forum, cat valoreaza casa bunicului ?
Cat valoreaza casa si terenul se afla din zona respectiva, vedeti care e pretul zonei. Mai departe, conteaza cat e de darapanata, dar poate terenul e valoros.
Pe dvs ar trebui sa va intereseze cat valoareaza ca sa nu renuntati la o valoare mai mare a activelor, pe langa acea datorie.

Alte discuții în legătură

Mostenire datorii de la bunicul. solutii? andravenache andravenache Buna ziua! Bunicul a facut, cat era in viata, un precontract de vanzare-cumparare prin care se angaja sa vanda un teren din care 1/4 era al lui (deci avea ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata ContSters294253 ContSters294253 Buna ziua. Tatal meu a facut un credit in anul 2009..anul acesta pe 5 iulie a decedat. Mama a primit acasa o somatie de plata din unui birou judecatoresc ... (vezi toată discuția)
Taxa de succesiune violeta t violeta t Buna ziua Tata a murit acum o saptamana si am dori sa facem taxa de succesiune,pe actele de propietate sant trecuti tata si bunica [bunica traieste],noi dorim ... (vezi toată discuția)