avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare imobil cu valoarea declarata mai mica decat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare imobil cu valoarea declarata mai mica decat cea reala

Buna ziua,

Doresc sa cumpar un imobil dar proprietarul nu vrea sa declare valoarea reala a tranzactiei in acte ci o valoarea mai mica. Puteti sa imi spuneti ce riscuri am eu ca si cumparator in cazul acesta?
Cel mai recent răspuns: costi58 , utilizator 22:15, 25 Februarie 2021
riscul sa primiti valoarea declarata, iar din punct de vedere legal este evaziune fiscala
Ultima modificare: Joi, 25 Februarie 2021
magiccom, utilizator
Multumesc,

Vanzatorul e cel ce a inaintat propunerea si interesul meu nu este sa fac evaziune, probabil partea mea de taxe nu va creste semnificativ, interesul lui pare mai mare, nu stiu ce taxe/impozite are de achitat. Se poate el razgandi dupa efectuarea actelor si sa isi ceara imobilul inapoi urmand sa achite suma trecuat in contract?

EDIT: din ce am gasit eu din 2017 nu se mai plateste impozit pentru tranzactiile sub 450000 RON, in cazul meu suma reala ar trebui sa fie neimpozabila.
Ultima modificare: Joi, 25 Februarie 2021
costi58, utilizator


costi58 a scris:



Se poate el razgandi dupa efectuarea actelor si sa isi ceara imobilul inapoi urmand sa achite suma trecuat in contract?


Și lucrul ăsta se poate întâmpla. Este o propunere riscantă pentru dumneavoastră.
Dacă prețul vânzării este mai mic de 450.000 lei, nu vad cu ce îl afectează pe vânzător declararea prețului real. Partea lui e aceeasi, iar costurile notariale vor fi suportate de dvs.
Intr-adevar, peste 450.000 lei se plătește un impozit, dar având în vedere că obtine un pret destul de frumos, nu cred ca e un capăt de țară acel impozit.
Riscul pentru dvs ar fi ca in caz de evictiune sau vicii ascunse, daca veti ajunge in instanta, dvs nu veti putea solicita despăgubiri, decât prin raportare la prețul din act.
Apoi, din punct de vedere moral, dvs ati obținut suma respectiva cu munca si eforturi. Din moment ce ii dati suma pe care o cere, de ce ar trebui să declarați ca i-ati dat mai putin?
Ultima modificare: Joi, 25 Februarie 2021
raluk0207, utilizator
Multumesc de raspuns, eu nu am ce sa ascund, pot sa justific fiecare leu pe care il am in cont, tocmai de aceea sunt un pic contrariat de propunerea vanzatorului. Avand in vedere ca nu trebuie sa plateasca impozit pe suma reala o sa incerc sa discut cu el problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie imobil cu contract de vanzare-cumparare cu valoare mai mica decat valoare de grila rockahoolik rockahoolik Buna ziua, As dori sa achizitionez un imobil in otopeni cu suma de 70000 euro, insa am observat o problema cu actele. Imobilul a fost vandut in urma cu ... (vezi toată discuția)
Vanzare aparatament carmen_filipoiu carmen_filipoiu ce taxe si impozite plateste vanzatorul daca vinde un apartament dobandit sub 3 ani (vezi toată discuția)
Cheltuieli vanzator apartament eu1984 eu1984 Buna ziua Va rog sa-mi spuneti ce are de achitat un vanzator al unui apartament dupa vanzarea acestuia ? Exista vreun impozit de platit , pe venitul ... (vezi toată discuția)