Sunt membru într-o asociație non profit din domeniul agricol și recent am fost somat pentru faptul că am semnat o petitie adresată Ministerului Agriculturii.
În somatie mi s-a comunicat faptul ca am adus atingere intereselor privitate ale asociației .
De asemenea mi sa amintit faptul că am obligatia de a respecta statutul, actul constitutiv, hotaririle AGA, regulamentul interior și hotararile consiliului director.
Toată problema este ca respectivele documente enumerate mai sus nu sunt publice și nu le-am citit niciodată.
Am solicitat prin e-mail să fie trimise respectivele documente.
Am 2 intrebari:
1. Cat de legală este respectiva somatie atat timp cat toate hotararile sunt ținute secret?
2. Daca nu imi sunt comunicate documentele cerute pot doar sa ma adresez instanței sau exista vreo autoritate care să-i verifice?
Mulțumesc!
Daca e vorba de o asociatie functionand in baza ordonantei guvernului nr., 26 / 2000 este cam ciudat sa spuneti ca nu cunoasteti nici macar statutul. Atunci cum ati riscat sa va inscrieti in ea? Oricum, evident ca nu va sunt opozabile hotararile care nu v-au fost aduse la cunostinta, insa trebuie sa puteti doved ca ati facut diligente rezonabile si conducerea a refuzat sa vi le comunice. Pentru ca e datoria orcarui membru sa citeasca si inteleaga Statutul ( si Actul Constitutiv, cum era pana in decembrie 2020) cand adera la o asociatie si sa se intereseze periodic daca sunt ceva noutati, depinde ce scrie in privinta asta si in Statut ref. modul de comunicare a asociatiei cu membrii ei. Daca va sanctioneaza asociatia, puteti contesta in instanta sanctiunea aplicata daca apreciati ca nu e justificata prin faptul ca regula a carei incalcare vi se imputa era ilegala sau nestatutara ca si continut sau mod de adoptare, sau ca nu ati cunoscut=o si nici nu trebuia sa o fi cunoscut ( de ex. nu v-a fost comunicata desi era datoria conducerii asociatiei sa v-o comunice.)