avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Imi puteti indica unde trebuie sa ma ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Imi puteti indica unde trebuie sa ma adresez pentru ...

Buna ziua,
Imi puteti indica unde trebuie sa ma adresez pentru instiuirea unui curator in vederea instrainarii unui imobil detinut in coproprietate cu fiul meu minor (15 ani) si cumpararea unui alt imobil.
Avand in vedere art.229 nu imi este clar daca trebuie sa ma adresez autoritatii tutelare din raza de domiciliu sau unui complet specializat pentru minori si familie din cadrul judecatoriei.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 10:16, 19 Aprilie 2021
Trebuie sa va adresati autoritatii tutelare, Find vorba de instrainarea unui imobil, este nevoie ca autoritatea tutelara sa avizeze aceasta vanzare si sa numeasca un curator pentru fiul Dvs.
Am depus la autoritatea tutelara o cerere formulata de notar cat si solicitari din partea mea, a fiului meu si a curatorului propus, insotite de documente adiacente dar inca nu avem un raspuns favorabil.
Din discutiile telefonice inteleg ca in decembrie 2020 a fost modificat art. 229 alin. din Legea nr. 71 din 2011 pentru punerea în aplicare a Legii 287/2009 si este interpretabila competenta autoritatii tutelare.
Am mers si la Judecatorie si nici acolo nu am primit un raspuns clar, ideea a fost ca daca nu imi dau unii sa cer la ceilalti, deoarece s-au tot schimbat lucrurile.... :(
Nu am timp sa ma plimb intre 2 institutii si as vrea sa inteleg care este varianta corecta avand in vedere si termenul indelungat necesar obtinetii unei opinii din partea judecatoriei.
Din dorinta de a intelege cum stau lucrurile (neavand pregatire juridica) am solicitat o opinie pe acest forum dedicat.

Va multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Luni, 19 Aprilie 2021
CL-MIRELA, utilizator
pentru a putea vinde imobilul unui minor, aveti nevoie de autorizarea instantei de tutela, judecatoriei de care apartineti
Prin DECIZIA nr. 795 din 4 noiembrie 2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 1299 din 28 decembrie 2020, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 229 alin. (3) din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil sunt neconstituționale.
Totusi, decizia antementionata nu a facut vorbire despre neconstitutionalitatea, care a ramas valabil si care prevede ca "(3^2) Până la intrarea în vigoare a reglementării prevăzute la alin. (1), numirea curatorului special care îl asistă sau îl reprezintă pe minor la încheierea actelor de dispoziție sau la dezbaterea procedurii succesorale se face, de îndată, de autoritatea tutelară, la cererea notarului public, în acest din urmă caz nefiind necesară validarea sau confirmarea de către instanță."
Prin urmare, va puteti adresa autoritatii tutelare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Institutia care poate emite dispozitie de curatela in 2021 anttonnio anttonnio Buna ziua , Care este institutia abilitata in 2021 care poate emite o dispozitie de curatela , in privinta unui minor ? Ma refer la faptul ca pana acum , ... (vezi toată discuția)
Procura persoana incapabila emil6702 emil6702 Cum poate fi imputernicit cineva pt administrarea veniturilor si reprezentarea unei persoane imobilizate si inconstiente (din cauza unui AVC)? Ma intereseaza ... (vezi toată discuția)
Donaþie copil minor vasily vasily Suntem divorţaţi şi avem un copil minor de 12 ani. Am făcut şi un partaj amiabil pentru un apartament. Mai avem împreună achiziţionată o casa la ... (vezi toată discuția)