avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... dilema cu privire la legalitatea reeemiterii ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

dilema cu privire la legalitatea reeemiterii diplomelor de bac si licenta

Buna ziua!
Ma aflu intr-o dilema cu privire la legalitatea emiterii unor noi diplome personale de bacalaureat, respectiv licenta.

In urma cu ceva timp, m-am inscris la un master al unei facultati din Bucuresti, pe care insa, din motive medicale, nu am reusit sa-l frecventez si implicit sa-l duc la bun sfarsit, practic l-am abandonat.
Actele personale (diploma de bac si diploma de licenta, ambele in original) au ramas la aceasta institutie, eu ulterior plecand din Bucuresti.

Am nevoie in maximum 3 luni de aceste acte si am facut multiple demersuri de obtinere a lor ( dat fiind si ca am fost pe un loc la buget si nu am nici o datorie catre facultate, nici macar vreo carte nu am imprumutat vreodata de la Biblioteca facultatii - realitate ce reprezentantii instituiei o pot cu usurinta verifica), insa atat secretarele, cat si Decanul au refuzat ferm sa mi le trimita prin Posta sau curierat rapid (cu toate ca dumnealor stiu ca nu am datorii fata de institutie, iar eu m-am oferit sa suport cheltuielile postale si sa intocmesc si o declaratie pe proprie raspundere in acest sens). Acestia motiveaza mereu sec ca "asta este procedura", invitandu-ma sa merg personal acolo si sa ma deplasez la 3 adrese diferite pentru a obtine semnaturi pentru fisa de lichidare (in acest sens, precizez ca nici macar nu mi-ar fi suficienta o zi, iar programul zilnic cu publicul la secretariat este unul redus, de 2 ore/zi). Eu nu dispun nici de timpul, nici de posibilitatea de a ma deplasa curand acolo (am suferit si o operatie chirurgicala de curand), la care se adauga si niste cheltuieli destul de consistente pentru mine in scopul acestei deplasari si necesitatii de a sta acolo 2 zile pentru a-mi putea obtine actele.

Intrebarea care ma framanta e "as putea legal sa fac demersurile necesare pentru a-mi fi emise diplome noi?" Stiu ca pot face solicitarile de rigoare, insa pe termen lung nu sunt sigura ca m-as afla in legalitate, avand in vedere ca diplomele mele initiale originale sunt detinute si vor ramane intr-o institutie publica (si nu efectiv pierdute) si, de asemenea, nu stiu ce sanctiuni s-ar putea aplica (daca este cazul) avand in vedere ca, la declararea pierderii diplomelor, tittularul trebuie sa completeze o cerere pe proprie raspundere potrivit careia le-ar fi pierdut in circumstante necunoscute.

Va multumesc anticipat pentru clarificare si sfaturi.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:40, 24 Aprilie 2021
În cazul pierderii, deteriorării, distrugerii, plastifierii unui act de studii se eliberează un duplicat al actului de studii, dacă în arhiva instituției se găsesc matca actului respectiv și/sau alte documente legale din care rezultă situația studiilor titularului. Dacă arhiva a fost distrusă în condiții de forță majoră (calamități naturale, incendii etc.), duplicatul se eliberează ca urmare a reconstituirii situației școlare de către instituție.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierdut diploma licenta livia6 livia6 Daca am pierdut diploma de licenta trebuie sa anunt la sediul facultatii pierderea acesteia sau pot merge direct la sediul Monitorului oficial pentru ... (vezi toată discuția)
Mamei mele i s-a pierdut diploma de bac. ce trebuie sa facem mai ... Cytadel Cytadel Mamei mele i sa pierdut diploma de bac. Ce trebuie sa facem mai departe? (vezi toată discuția)
Buna seara, daca am pierdut diplomele de competente de la bacalaureat ... romeocatalin romeocatalin Buna seara, daca am pierdut Diplomele de Competente de la Bacalaureat + plus certificatele de absolvire liceu (12 clase, respectiv 10), trebuie cerere si anunt ... (vezi toată discuția)