avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie somaj 30%
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie somaj 30%

Buna ziua! Sunt in somaj din 30 septembrie,am fost studenta inainte, pana acum am luat somajul de 2 ori.Daca ma angajez de pe 15 ianuarie la 8 h pe perioada nedeterminata cu clauza sa nu parasesc locul de munca timp de 6 luni,Voi primi indemnizatia de 30 % din somaj? Care sunt procedurile de acordare?Si avand in vedere ca mai trebuie sa iau somajul pe 1 luna si jumatate in care nu am lucrat, il voi lua?
Cel mai recent răspuns: ContSters118604 , utilizator 21:02, 8 Ianuarie 2010
Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara garantat an plata;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca an a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.

Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute mai sus este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate an functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate on functie de stagiul de cotizare, prevazute mai sus, sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Pentru persoanele asimilate somerilor (absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze an munca potrivit pregatirii profesionale, sunt absolventi ai scolilor speciale pentru persoane cu handicap an varsta de minimum 16 ani, care nu au reusit sa se incadreze an munca potrivit pregatirii profesionale sau sunt persoane care, inainte de efectuarea stagiului militar, nu au fost incadrate an munca si care intr-o perioada de 30 de zile de la data lasarii la vatra nu s-au putut incadra in munca) indemnizatia de somaj se acorda pe o perioada de 6 luni si este o suma fixa, lunara, al carei cuantum reprezinta 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat an plata, an vigoare la data stabilirii acesteia.
Eu am stabilit somajul chiar si l-am luat de 2 ori,nu asta ma interesa.Este scris mai sus.Daca ma angajez luna aceasta voi beneficia de 30% din somajul ramas de plata? Contractul este pe perioada netedeminata,cu clauza ca nu pot parasi locul de munca 6 luni.Cum se acorada aceasta indemnizatie,cand se primeste,ce acte sunt necesare si daca eu trebuie sa merg la AJOFM cu aceste acte?? Va multumesc..sper ca am fost explicita
Ai primit somaj ca absolvent de studii superioare sau ca somer provenit din munca?
ca absolvent de studii superioare.
1.Pentru lunile in care nu ai fost angajata vei primi somajul luna aceasta.
2.30% din indemnizatia de somaj o primesc somerii care provin din munca,deci nu este valabil pentru tine. Somerii-absolventi primesc intreaga suma(cei 300 roni),deci nu doar 30%,dar doar cu conditia sa mentina raporturile de munca pe o perioada de 12 luni. Asadar,acesti bani ii vei primi abia dupa 1 an de la angajare.Deocamdata beneficiezi de o prima de 500 roni dupa ce anunti la AJOFM incheierea contractului de munca pe perioada nedeterminata.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj elagrosu elagrosu Buna ziua, Chiar daca pare mai .... nu stiu cum intrebarea mea totusi as vrea un raspuns si din partea unor specialisti, \" la calculul vechimii pentru ... (vezi toată discuția)
Somajul pentru student cu o a doua facultate in curs Manuela23 Manuela23 Buna seara. Am inteles ca daca nu reusesti sa te incadrezi in 60 de zile de la sustinerea examenului de licenta iti poti face dosar de somaj. E adevarat? Dar: ... (vezi toată discuția)
Somaj Dinu Florentina-Daniela Dinu Florentina-Daniela La multi ani? Am lucrat 1 an si 2 luni si 2 ani am fost in ingrijire copil. La terminarea acestor 2 ani nu am mai fost primita inapoi din cauza crizei. sunt si ... (vezi toată discuția)