avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata preaviz

daca un salariat care cere somaj refuza sa se prezinte la munca pe perioada preavizului, sunt obligat sa ii platesc preavizul?
Cel mai recent răspuns: redvelvet , utilizator 13:46, 6 Ianuarie 2010
Un salariat nu poate cere somaj.
Sa intre in somaj ar presupune sa inceteze contractul din motive neimputabile lui.
Daca totusi l-ati concediat si momentan este in preaviz, atunci are obligatia sa vina la servici 4h/zi, fara a-i fi afectate drepturile salariale sau 8h/zi timp de 10 zile dar cu acordul angajatorului.
Daca nu se prezinta la servici atunci ....... nemotivat si desfacerea contractului disciplinar.
laur67 a scris:

daca un salariat care cere somaj refuza sa se prezinte la munca pe perioada preavizului, sunt obligat sa ii platesc preavizul?


Angajatorul este îndreptăţit să dispună concedierea disciplinară a salariatului, în cazul în care acesta nu respectă termenul de preaviz, absentând de la serviciu.
Daca nu se prezinta la servici nu va fi platit.
Aveti 2 posibilitati :
-ii faceti cercetarea disciplinara si desfaceti cim cu art.61 litera a ;
-angajatorul si angajatul renunta la preaviz daca salariatul o cere daca si-a gasit un alt loc de munca ;
Un salariat nu poate cere somaj de la angajator.

Urmare a desfacerii CIm pentru motive care nu tin de persoana salariatului si indeplinind conditiile stagiului de cotizare,un salariat poate beneficia de indemnizatie somaj.

Presupun ca in situa prezentata de dvs. este o concediere individuala,salariatul beneficiaza de preaviz 20 zile lucratoare , interval in care potae veni jumatate de norma in fiuecare zi, sau cumulat.
Daca nu se prezinta la serviciu ar trebui sa considerati aceasta perioada ca si neprezentare la locul de munca prin absentare nemotivata.
Asigurati-va ca nu este in concediu medical.
Pe perioada preavizului salariatul trebuie sa-si respecte obligatiile prevazute in contractul de munca.
Refuzul salariatului de a se prezenta la serviciu, chiar si in perioada preavizului, constituie abatere disciplinara. In functie prevederile regulamentului intern il puteti sanctiona, plecand de la un avertisment scris pana la concedierea pentru abateri disciplinare.
Nu sunteti obligat sa-i platiti zilele in care refuza sa se prezinta la munca.
Nu aveti de ce sa-l platiti, atata timp cat nu munceste.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz demisie Raluca Gorun Raluca Gorun Buna ziua, Daca un angajat isi da demisia si angajatorul NU renunta la preaviz, dar angajatul nu vrea sa se mai prezinte la locul de munca in timpul ... (vezi toată discuția)
Refuzul da a efectua preavizul riana02 riana02 Buna ziua, Am un salariat care refuza sa isi mai efectueze preavizul de 15 zile calendaristice. Ce ii pot face din punct de vedere legal eu ca angajator. Va ... (vezi toată discuția)
Absentare in preaviz dragoslavele dragoslavele Un angajat in preaviz nu se prezinta la locul de munca cele 4 ore prevazute de codul muncii. Cum procedeaza angajatorul? (vezi toată discuția)