avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Declaratia beneficiarului real se depune anual sau ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Declaratia beneficiarului real se depune anual sau doar la modificare?

Buna ziua. Am o asociatie infiintata in baza OG 26/2000, constituita atat din persoane juridice cat si persoane fizice.
Declaratia beneficiarului real, avand in vedere prevederile Legii nr.101/ 2021, aceasta asociatie depune anual declaratia sau doar la modificare?

As vrea sa imi spuneti care reglementare (lg si art) precizeaza ca nu se depune anual.

Iar, in legatura cu termenul de depunere, Este cel de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare sau in 90 zile de la incetarea starii de alerta?

Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 19 Mai 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: camyfilip , utilizator 12:23, 24 Mai 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puneti intrebarea "avand in vedere prevederile Legii nr.101/ 2021". Este o confuzie. Legea 101 /2021 a adus modificari in privinta declaratiei privind beneficiarul real numai cu privire la operatorii economici inscrisi in Registrul Comertului. Nu are nicio influenta asupra ONG-urilor. La ONG-uri nu trebuia depusa "declaratie anuala" ref. beneficiarii reali nici inainte nici dupa ce a aparut Legea 101 / 2021, caci din dedembrie 2020 incoace nu s-a schimbat nimic in privinta lor. Puneti gresit problema. Nu asociatia trebuie sa stie si sa argumenteze de de NU trebuie sa depune declaratie anuala, ci cine pretinde ca ar trebui de depuna declaratie anuala ar trebui sa indice pe ce isi bazeaza afirmatia. Nu are ce sa indice pentru ca NU exista o asemenea prevedere. Pentru ca nu trebuie sa depuna, evident ca NU exista un termen pentru asa ceva. Termenul ala cu "15 zile de la aprobarea situatiilor financiare" e doar pentru firmele functionand pe Legea 31 / 1990 sau alti operatori inscrisi in Registrul COmertului, nu pentru ONG. Iar termenul de 90 de zile de la incetara starii de alerta vizeaza declaratiile privind beneficiarul real in cazul ONG care nu sunt total scutite de asemenea declaratii ( ex. asociatii in care membrii lor sunt persoane juridice) dar acel termen este pentru modificari internvenite in beneficiarul real, nu pentru vreo declaratie "anuala" sau cu alta periodicitate. Adica daca x ani nu se modifica beneficiarul real, nici nu va trebui depusa vreo declaratie ref. beneficiarul real chiar daca e o asociatie care nu intra in categoria celor total scutite de depus acest tip de declaratii....
Multumesc frumos pentru lamuriri si scuzati-ma daca nu m-am exprimat corect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen depunere al declaratiei privind beneficiarul real ionela11 ionela11 Buna ziua, Care este termenul de depunere al declaratiei privind benefciarul real? A fost modificata L129/2019 prin OUG 111/2021, astfel incat redevine ... (vezi toată discuția)
Declaratie anuala beneficiar real - termenul limita? Constantin Brancoveanu Constantin Brancoveanu Declaratie anuala Beneficiar real - care este termenul limita de depunere a acestei declaratii raportat la ultimele modificari legislative in ... (vezi toată discuția)
Declarație beneficiar real - asociaȚie Adina Stupar Adina Stupar Pentru asociații mai este necesar a se depune declarația de beneficiar real în contextul noilor modificări? (vezi toată discuția)