Bună ziua,
Mă numesc Constantin Dumitra, și vă rog frumos, să mă ajutați cu un răspuns la următoarea situație:
În 2002, tatăl meu a cumpărat de la cei doi frați lui (unul dintre ei decedat, și reprezentat prin succesiune de soție și fiiu) 2/4 din casa părintească moștenită, fiind propietar pe celelalte 2/4. La cumpărare, a rămas un rest de sumă, pe care tata nu a avut-o în ziua cumpărării, să o dea în termen de 3 zile. Această sumă a fost dată de tatăl meu cu chitanță și martori nu în fața notarului. Acum, în 2021, după 19 ani, când am vrut să facem succesiunea, noi, cele 2 fiice, notarul ne-a spus că nu poate să accepte chitanța (este scrisă la masină de scris, are toate datele de identificare ale persoanelor, face referire la nr. actelor notariale și are și date de identificare ale unui martor). Vă întreb ce se poate face din punct de vedere juridic? Cineva mi-a spus prescripție pentru că au trecut 19 ani. Vă rog frumos dacă puteți să mă ajutați cu un sfat. Vă mulțumesc frumos!
Se formuleaza o actiune in fata instantei de judecata pentru constatarea intervenirii prescriptiei (actiune in constatare). Taxa de timbru este de 200 de lei, se judeca intr-un termen de judecata.
D-na avocat Oancea Jasmine, vă rog frumos să-mi spuneți, în cazul deschiderii unei acțiuni în constatare, așa cum am primit sfatul de la dumneavoastră, referitor la speța expusă mai sus, ce acte trebuie depuse la dosar și cum pot intra în posesia lor (mă refer la acte referitoare la cei care au primit banii cu chitanță). Mulțumesc!
Sulta
asaa
Buna seara!
Soacra mea a decedat si sotul fiind unicul copil a inceput succesiunea. Notarul vazand actele a spus ca soacra are o sulta in urma partajului cu ... (vezi toată discuția)