avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Incinerare, testament, loc de veci.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Incinerare, testament, loc de veci.

Bună tuturor. Vin cu o chestiune care poate părea ciudată pentru unii. Şi anume.. doresc să realizez un testament care să inculdă următoarele dorinte dupa trecerea mea în nefiinţă:
•Inhumarea total exclusă.
•Incinerarea trupului.
•Orice fel de ceremonie religioasă să nu aibă loc.
•Cenusa rezultata în urma incinerării(sau o parte) răspândită în natură(mare, ocean etc)
•Nu doresc loc de veci.

Pentru mulţi, mai ales în societatea ortodoxa de la noi, poate părea deplasat şi de neînţeles, insă sunt dorinţele mele după deces. Vă rog să îmi spuneţi dvs în ce măsură se pot realiza aceste lucruri, luând în vedere legislaţia românească. De exemplu, există posibilitatea ca o persoană decedată să nu figureze unui loc de veci? Aştept răspunsurile din partea voastră. O zi bună!
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 10:47, 9 Iunie 2021
Conform normelor tehnice si sanitare aprobate prin HG 741/12.10.2016
art 35
(1) Oricine are dreptul de a-și exprima dorința privind alternativa de a fi înhumat sau incinerat; în acest sens se poate manifesta în scris voința, respectiv organizarea incinerării prin act notarial sau prin desemnarea unei persoane conform prevederilor art. 17 alin. (1) din Legea nr. 102/2014.

Art 17 al 1 din L 102/2014:
Articolul 17
(1) Cu privire la înmormântare sunt obligate să dispună următoarele persoane:
a) persoana care s-a angajat prin contract că se va îngriji de înmormântare;
b) persoana stabilită prin testamentul defunctului;
c) în lipsa testamentului, soţul/soţia persoanei decedate, care a trăit în aceeaşi locuinţă cu persoana decedată în ultima parte a vieţii;
d) altă rudă apropiată a decedatului, până la gradul al IV-lea inclusiv.

Art 80, al. 1 Cod Civil
Respectarea voinţei persoanei decedate
(1) Orice persoană poate determina felul propriilor funeralii şi poate dispune cu privire la corpul său după moarte. În cazul celor lipsiţi de capacitate de exerciţiu sau al celor cu capacitate de exerciţiu restrânsă este necesar şi consimţământul scris al părinţilor sau, după caz, al tutorelui.


In concluzie, intocmiti un testament autentic prin care dispuneti ca dupa deces sa fiti incinerat, incluzand toate conditiile si limitarile pe care le doriti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Înmormântare Sanda L Sanda L Exista vreo durata minima de la data decesului, prevăzută de lege, înaintea căreia sa nu ai voie sa inhumezi decedatul? Mulțumesc! (vezi toată discuția)
Dreptul la incinerare Kojin Kojin Buna seara, Am o intrebare care probabil va deranja multe persoane. Va rog sa nu imi reprosati nimic; mai mult de atat, daca nu aveti raspunsuri, va rog ... (vezi toată discuția)