avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... creante bugetare
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

creante bugetare

In anul 2005 se efectuiaza un control de fond in urma caruia se dispune plata unor creante catre bugetul de stat.
In urma acestui act de control se emite somatie si titlu executoriu.aceste acte sunt atacate cu contestatie la executare.Prin hotarare irevocabila se anuleaza formele de execuatare cu mentiunea expresa privind titlul si somatia.
Actul de control ca titlu de creanta este atacat atat la organul emitent cat si in instanta.Solutiile au fost toate de respingere.
Din anul 2006 cand sentinta a ramas irevocabila in contestatia la executare, organul administrativ fiscal nu a mai emis niciun titlu ( somatie sau titlu executoriu).
Intrebare : Ce parere aveti, in conditiile date org.adm.fiscal mai are la indemana emiterea unui nou titlu executoriu avand in vedere ca titlul de creanta nu a fost anulat ?
Stiu , sau cel putin asa cred ca in cpf nu exista un text de lege care sa prevada ca titlul executoriu se emite intr-un anumit termen sau ce se intampla daca formele de executare au fost anulate in cadrul contestatiei la executare.
Daca se ia in calcul termenul de prescriptie de 5 ani referitor la creantele bugetare atunci raspunsul ar fi clar, dar daca nu se tine cont de acest lucru atunci in ce conditii se poate emite un nou titlu sau in baza carui text de lege nu se mai poate emite acest titlu.
Este de luat in seama si textul de lege din cpf in care se precizeaza limitativ cauzele de incetare a executarii silite.
Multumesc pentru colaborare domnilor colegi.
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 23:05, 6 Ianuarie 2010
art. 141, alin. (2) Cod de procedura fiscala
Titlul de creanţă devine titlu executoriu la data la care creanţa fiscală este scadentă prin expirarea termenului de plată prevăzut de lege sau stabilit de organul competent ori în alt mod prevăzut de lege.

din cate am citit mai sus, dvs spuneti ca ati pierdut irevocabil, in contencios administrativ, iar titlul de creanta nu si-a pierdut valabilitatea, dar totodata, o alta instanta a anulat titlul executoriu. sigur l-a anulat sau doar l-a suspendat?

dupa parerea mea, nefiind jurist de meserie, consider ca organul fiscal are dreptul de a cere executare silita in cei 5 ani prevazuti de codul de procedura fiscala.
creanta fiscala nefiind anulata, iar termenul scadent fiind depasit, cred ca se poate emite un nou titlu executoriu, oricand in interiorul termenului de prescriptie, pentru ca OG nr. 92/2003 nu interzice acest lucru.

din practica va spun ca pt a evita prescriptia unei creante si pt a intrerupe astfel termenul de prescriptie, inspectorii reiau comunicarea somatiei insotite de titlu executoriu, in temeiul art 145 cod porcdura fiscala, chiar daca se refera la acelasi titlu de creanta.

asta e parerea mea, daca vreun coleg jurist vede altfel problema, astept cu cea mai mare placere!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare executare act administrativ fiscal Ovidiu Pop Ovidiu Pop buna ziua sunt in perioada unui control fiscal si astept din clipa in clipa sa mi se emita decizia de impunere prin care statul ma va obliga la o suma foarte ... (vezi toată discuția)
creranþe bugetare. sca baloisibaloi sca baloisibaloi Am mai abordat aceasta problema pe 06.01.2010 dar comentariile au fost puţine.Rog pe cei care au practică în acest domeniu sa-şi exprime un punct de ... (vezi toată discuția)
Decizie de imputare titirca titirca Va rog sa ma ajutati cu o speta a unui prieten(sa-i spunem X),angajat intr-o institutie publica: deci,X are ca atributie de serviciu sa inainteze organelor ... (vezi toată discuția)