avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Problema legata de un contract de instalare sistem ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Problema legata de un contract de instalare sistem supraveghere + sistem interfon

Buna seara tuturor ! Sper ca aveti o Duminica placuta.



Ma adresez comunitatii Avocatnet pentru ajutor in privinta unei probleme cu care ma confrunt de ceva timp.

De multi ani, sunt intr-un continuu clinch cu Presedintele Asociatiei de Proprietari + 2 dintre cei 3 membri ai Comitetului Executiv al blocului in care locuiesc. Acest clinch este in mare lui parte unul relativ pasiv, tensiunea este palpabila, de obicei totul denegereaza in cadrul Adunarii Generale ( anuale ) sau alte intruniri mai mici, in rest... ne dam "Buna ziua !" asa de complezenta cand ne mai intalnim pe scari sau prin fata blocului.



Motivul principal pentru care exista acest clinch este faptul ca pur si simplu aceste persoane au luat decizia, acum foarte multi ani, sa se renunte la repartitoarele de caldura iar cei cu centrale ( 12/20 ) nu vor sa-si asume plata incalzirii pe spatiile comune. Acest lucru este efectiv ilegal, am obtinut confirmare atat de la Primaria Sectorului 5 cat si de la RADET, ambele institutii dandu-mi dreptate dar neputand face nimic mai departe, practic ar trebui sa dau in judecata Asociatia de Proprietari... ceea ce inca nu am facut.



Totusi, acesta NU este motivul pentru care postez acum. O alta nedreptate ( sau cel putin asa o consider eu, momentan ) se desfasoara de cateva luni de zile. La un moment dat anul trecut, s-a pus in discutie montarea de camere de supraveghere si schimare a sistemului de interfon. S-a facut pe atunci o foaie unde cine era de acord sa facem asta, isi exprima acordul. Eu am dat cu subsemnatul, eram de ceva timp vreo 7-8 dar era nevoie de 50% + 1, adica 11. Nu stiu nici acum cand si cine, dar ideea e ca intre timp s-a ajuns la acel 50% + 1. De atunci si pana in momentul montarii acelor camere de supraveghere si schimbare a interfonului, nu s-a mai discutat nimic. Nu ne-au fost prezentate ofertele, nu am fost intrebari daca e ok sau cu ce firma facem, pur si simplu ne-am trezit cu contractul semnat. Contract de care am facut rost cu greu, dupa mai multe insistente.



Problemele mele sunt doua : 1) Nu pot intelege sub nicio forma de ce eu platesc mai mult decat altii, mai exact, de ce rata lunara este calculcata in functie de Cota Parte si eu locuind intr-un apartament de 3 camere platesc mai mult decat cei care locuiesc in apartamente de 2 camere sau garsoniere. M-am interesat putin, la ai mei unde de asemenea s-a schimbat sistemul de interfon recent, fiecare apartament plateste aceeasi suma. La fel si la blocul de vis-a-vis de mine. Nu inteleg logica dar sincer mi se pare o nedreptate. Am facut un calcul estimativ si daca rata lunara ar fi impartita in mod egal, intr-un final as ajunge sa platesc in total 600 Lei, in loc de cei 800 Lei pe care i-as da acum.

2) Apropo de acest contract, sistemul de rate si sumele de bani pe care s-a semnat. Mi se pare ENORM !! Am vrut initial sa uploadez direct PDF-ul in cadrul acestei postari, insa acesta contine numele unor persoane + alte date si nu cred ca ar fi prea ok. Asa ca voi mentiona doar informatiile importante :

Firma la care s-a apelat este INTERADA. A se retine ca este vorba despre un bloc de 4 etaje, cu un total de 20 de apartamente.

Sistemul de camere de supraveghere costa 6960 Lei si se plateste in 24 de rate a cate 290 Lei. Consta in :



- DVR STANDALONE AHD MODEL 8 CANALE 5MP ( 1 buc. )
- CAMERE SUPRAVEGHERE INTERIOR AHD 5MP ( 2 buc. )
- CAMERE SUPRAVEGHERE EXTERIOR AHD 5MP ( 3 buc. )

- COLOANA CABLU TUB PVC16 ( 1 buc. )
- HDD 2TB SATA ( 1 buc. )
- MONITOR 18" ( 1 buc. )

Sistemul de interfon ( denumit INTERADA 05F ) costa 5280 Lei si se plateste in 24 de rate a cate 220 Lei. Consta in :

- UNITATE CENTRALA MODEL 05YTF/F CU CITITOR DE PROXIMITATE ( 1 buc. )
- SURSA ALIMENTARE ( 1 buc. )
- COLOANA CABLU ( 1 buc. )

- REGISTRU APEL ( DISTRIBUITOR ) ( 3 buc. )
- POST INTERFON ( 21 buc. )
- AMORTIZOR ( 1 buc. )
- BROASCA ELECTROMAGNETICA ( 1 buc. )

- BUTUC BROASCA ELECTROMAGETICA ( 1 buc. )

Eu in momentul de fata platesc cate 33.72 Lei / luna. Altii platesc doar 17.24 Lei / luna, ca na, eu sunt mai fraier si ei sunt mai smecheri. As vrea, pe cat posibil, oricine a mai trecut prin asta sa-mi spuna daca la ei in bloc s-a impartit in mod egal sau in functie de cota parte. De asemenea, m-ar interesa foarte mult ce parere aveti despre sumele din contract, sunt eu absurd sau chiar este foarte scump ?! Ar fi ideal daca as primi niste poze / PDF-uri cu niste liste de plata unde a aparut aceasta coloana sau eventual PDF-uri cu contracte, m-as ajuta foarte mult deoarece as putea sa le arat direct in cadrul urmatoarei Adunari Generale ( luna viitoare ). Si in general sunt super curios de parerea voastra, atat timp cat este una contrustiva si / sau informativa.

Multumesc mult pentru rabdare si scuze pentru postul imens.
Cel mai recent răspuns: TzapInferno , utilizator 11:03, 29 Iunie 2021
Despre impartirea cheltuielilor, da, inclusiv conform prevederilor legale, este corect conform cota parte indiviza.
Doar ca nu absolut tot ce ati descris mai sus... mai precis, costurile posturilor de interfon interioare (cele din interiorul apartamentelor), trebuie impartite pe beneficiar (adica fiecare apartament plateste costul a cate unui post interior aferent).
Despre sumele totale care vi se par foarte mari poate ca ar fi ceva de comentat (dpmdv sistemul de supraveghere imi pare un pic cam prea scumpisor) dar sa nu uitam ca societatea respectiva v-a oferit aceste preturi in conditiile posibilitatii platii in 24 rate !!! Putini sunt cei care ofera asemenea conditii de plata si, desigur, nu poti sa te astepti ca pretul in asemena conditii va fi acelasi precum daca asociatia ar fi platit pe loc cu banii jos.
Plata caldura parti comune ,nu este discutabila,reprezinta obligatie legala atuturor proprietarilor
Faptul ca unii proprietari din condominiu pentru ridicarea confortului individual au intels sa renunte la sistemul centralizat caldura si apa calda nu constituie temei legal pentru neplata cota parti comune
Echipa mageriala,administartorul d eimobil detin norme concrete de impunere calduar cota comuna inclusiv la cei care detin centrale termice
Plata parti comune este conditionata de cota indiviza consemnata in documentul de achizitie bun imobil
Acum inainte de toate, lasand deoparte limbajul usor copilaresc si haiducesc, trebuie sa citim legea 196/2018, de ce ? pentru ca acolo gasim modul de calcul si metoda de plata pentru diverse cheltuieli facute in cadrul asociatiei, pe cota indiviza este normal sa platiti mai mult daca aveti un apartament mai mare decat a celorlalti, si la mine in bloc un apartament cu 3 camere plateste mai mult la orice se calculeaza pe cota indiviza decat cei cu 2 camere de exemplu, de ce ? intrebati pe cei ce au facut legea !

In ce priveste lucrarea, cum puteti aprecia ca este scumpa ? Daca eu as veni la dumneavoastra la serviciu si as spune ca sunteti un angajat prea scump si as recomanda sa fiti concediat cum ati aprecia acest lucru? In primul rand la ceea ce se instaleaza la dumneavoastra in bloc este de munca nu gluma, puneti-va in locul celor ca muncesc pe o caldura la umbra de 36 de grade, in bloc o sa fie sigur infern, ne-am invatat in Romania ca tot ce face altul trebuie musai sa fie ieftin, numai noi trebuie sa traim restul pot sa moara da-i dracu, ca sunt prea scumpi

In rest va doresc mult succes la adunarile generale!
Pentru ca asa este legea asociatiilor de proprietari 196/2018. cititi-o
@ adi1906 - Intr-adevar, acum ca am citit si eu ce spune legea, se pare ca la posturile de interfon interioare ar fi trebuit in mod clar impartite pe beneficiar. Acum na, nu prea am cum sa-mi dau seama daca s-a luat in considerare sau nu. Cel mai probabil ca nu, dar voi intreba. Legat de "posibilitatea platii in 24 de rate", la fel ca si cu orice alt aspect legat de acest contract, noua nu ne-a fost adus la cunostiinta. Poate votam sa vrem in 6 rate ? Sau 12 rate ? Poate, dar cel mai probabil votam ca nu vrem deloc la banii astia si insistam sa mai primim si alte oferte. Repet, noi efectiv am fost pusi in fata faptului implinit, direct.

@ ynocentta - Legat de acea problema, a fost dezbatuta pe larg intr-o alta postare a mea de aici de pe Avocatnet acum mai mult timp, acolo nu exista niciun dubiu ca as avea dreptate, mi-a dat dreptate comunitatea, mi-a dat dreptate Primaria, mi-a dat dreptate RADET-ul. Acolo tine strict de decizia mea de a da sau a nu da in judecata Asociatia Proprietarilor, atata tot. Nu am facut-o pana acum doar fiindca imi da cu virgula cand ma gandesc la banii si timpul pierdut.

@ Karapok - Din postarea dvs., la modul cel mai sincer posibil, nu vad decat o singura posibilitate, si anume ca cel mai probabil lucrati in domeniu si aveti o functie de partea cealalta a baricadei, altfel nu se explica de ce sunteti atat de ofensat. Dar va raspund punctual la toate acele intrebari : 1) Simplu, prin comparatie directa cu alte lucrari de genul. 2) Este total scoasa din context si nelalocul ei comparatia respectiva. 3) Nu am afirmat nicio secunda ca n-ar fi de munca sau ca ar fi usor sau altceva. Va rog mult sa nu-mi atribuiti lucruri pe care nu le-am afirmat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata interfon dddgab dddgab In blocul nostru firma de service interfon a facut oferta pentru un pret fix pe apartament (3 lei/ap). In contract este trecuta suma totala adica 288 lei (pt ... (vezi toată discuția)
Impartire cheltuieli televiziune pe cota indiviza sau pe nr apartamente. w_v_w_v w_v_w_v Ca sa nu ajungem fiecare cu antena in balcon urmeaza sa punem un sistem comun de antena pentru televiziune.Pe langa asta reducem si costurile foarte mult. Mai ... (vezi toată discuția)
Sistem video poparlan poparlan am montat in bloc sistem supraveghere video si am hotarat sa se plateasca la nr de apartamente este corect? (vezi toată discuția)