avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenire cu condiții, donatie sau..?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenire cu condiții, donatie sau..?

Bună ziua,

Suntem 3 frați, iar parintii noștri vor sa ii lase casa unei nepoate.
Eu și fratele meu avem casele noastre iar sora este plecata de câțiva ani de acasă și a rupt legătura cu noi.
Când a plecat de acasă și-a părăsit și fetița, ulterior în cadrul unui proces destul lung a fost decăzuta din drepturi și nepoata a fost data în grija părinților noștri.

Părinții vor sa ii de ei casa, însă este minora și vor sa ii dea cu anumite condiții :
- atâta timp cât vor trai sa nu ii poată scoate din casa
- și după moartea lor chiar dacă va fi casa ei sa nu o poată vinde cel puțin pana va avea ea destui ani, gen 30-40.
Condițiile astea în ideea de a nu o apuca pe un drum greșit, sa fie influențată cât va fi tânără și sa rămână pe drumuri.

Se poate face sub forma de donatie sau care ar fi metoda cea mai indicata?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 16:49, 4 August 2021
9 din 10 utilizatori consideră
acest răspuns util
Despre moștenire, se vorbește după decesul unei persoane.
În momentul de fată, nepoata fiind minora, nu are capacitate deplina de exerciţiu. Astfel, va fi necesara încuviințarea instantei de tutela și desemnarea unui curator special care sa semneze contractul de donație în locul minorei.
Date fiind condițiile bunicilor, cel mai bine este sa așteptați sa devina majora, poate chiar în jur de 20-25 de ani (eventual când se casatoreste) si dacă este sa își asume aceste condiții, sa o facă numai dacă va consimti ea, în deplina cunoștința de cauza.
Acum, practic, i se cam baga pe gat un imobil, cu niște condiții pe care poate nu și le dorește niciodată. Copiii au nevoie de copilărie, nu de proprietăți imobiliare.
Apoi, condiția cu uzufructul viager este de înțeles, dar cea cu vandutul....nu se poate indisponibiliza o proprietate. Bunurile trebuie sa circule, nu sa facă mușchi și sa se degradeze. Poate nepoata nici nu va sta acolo, poate la un moment dat are nevoie de bani, în caz de o boala incurabilă, pentru studii sau poate ca vrea sa își cumpere o alta locuință mai valoroasa, în alta parte. Bunicii știu foarte bine ce au crescut. Nu înseamnă că mâine vinde casa și joaca banii la păcanele.
Dacă e sa o iei razna, o iei și la bătrânețe.
Ultima modificare: Miercuri, 4 August 2021
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eu si sotul suntem la 2 casatorie, fiecare avem cate 1 copil ... Yrem1962 Yrem1962 Eu si sotul suntem la 2 casatorie ,fiecare avem cate 1 copil din prima casatorie,( sint majori au copii deja ) Amandoi vrem sa vindem un apartament unuei ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. eu și soțul meu dorim sa cumpărăm pe numele copilului ... Osmanica Osmanica Bună ziua. Eu și soțul meu dorim sa cumpărăm pe numele copilului nostru minor(6 ani), un apt. Putem sa trecem o clauza în contract prin care copilul sa ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor tata oanapdv oanapdv Sotul meu a aflat in urma cu un an si jumatate ca are o fetita ( la nasterea copilului). Cum mama fetitei nu a fost de acord cu efectuarea unui test ADN iar ei ... (vezi toată discuția)