avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... furt prin escaladare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

furt prin escaladare

Pot considera ca este vorba de infractiunea de furt calificat , atunci cand furtul este comis prin escaladare, daca hotul a patruns in domiciliu pe usa ramasa descuiata dar inchisa, iar dupa ce a luat bunul , vazand ca vine proprietarul a sarit pe geamul opus intrarii dupa care a sarit si gardul curtii disparand cu bunul ?

Temeiul de drept este art. 209 lit. i ?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 17:32, 13 Ianuarie 2010
Furtul calificat este reglementat de Codul penal in art.209, care spune la litera i :

ART. 209
Furtul calificat
Furtul săvârşit în următoarele împrejurări:
.....
i) prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani.

Deci,incadrarea este corecta,din punct de vedere al incriminari in Codul penal,dar aceasta trebuie dovedita.
E savarsita infractiunea de furt calificat (art .209 din Codul penal)
Dar escaladarea a fost dupa ce infractiunea de furt s-a consumat .
Dupa consumarea furtului folosirea escaladarii a fost numai pentru a-si asigura scaparea, fuga din imobil, deci nu sunt sigura ca este furt calificat .......... Ce parere aveti .....
Eu cred ca se poate face o aparare interesanta in ceea ce va intereseaza.
Fuga in acest mod ar putea sa duca la concluzia ca nu sunt incidente prevederile art 209 alin. 1 lit.i C. pen.
Daca nu sunt incidente prevederile art 209 alin. 1 lit.g C. pen. sau altele, se merita efortul.
In cazul in care este incidenta alta litera de la art 209 C. pen., nu va ajuta in mod efectiv.Adica tot furt calificat va fi...

avocat Claudiu Lascoschi
Avand in vedere ca "escaladarea" sau oricare dintre agravantele prev. de art. 209 au avut loc ulterior comiterii infractiunii de furt in sine, ca o parere personala apreciez ca agravanta susprecizata nu poate fi retinuta in sarcina autorului. Se pot retine agravante vis-a-vis de ora la care s-a comis infractiunea, daca hotul nu a fost singur, sau daca bunul, despre care nu furnizati alte detalii, a fost la randul sau inchis intr-o caseta, cutie etc. prev. cu sistem de asigurare, iar acesta a fost la randul sau fortat sau deschis cu o cheie "mincinoasa"

Alte discuții în legătură

Retragere plangere penala pneuros pneuros Am fost reclamat pentru amenintare cu pistolul unor individ care imi cosea iarba pe terenul meu proprietate personala , unul a depus plangere iar ceilalti ... (vezi toată discuția)
Amenda toader oana toader oana Acum 3 zile am fost prinsa in carrefour cu produse in valoare de 300 Ron.Am fost dusa la camera de interpelare dupa care am predat marfa furata si agentii ... (vezi toată discuția)
Cum se pedepseste tentativa de furt in cazul acesta? AnaCorina AnaCorina Doua persoane au fost surprinse de politie, cand incercat sa fure niste materiale de constructii de pe o proprietate. - vazandu-i pe politisti au fugit de ... (vezi toată discuția)