avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de a circula dupa succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de a circula dupa succesiune

Buna ziua. Trec prin urmatoarea situatie: autoturism inmatriculat pe numele tatalui meu care a decedat. Formalitatile de succesiune au fost demarate in urma careia autoturismul imi va reveni. Dupa incheierea succesiunii, mai am dreptul sa conduc masina pana o reinmatriculez pe numele meu? Multumesc
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 09:05, 21 Septembrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din punct de vedere legal, poți conduce fără probleme o mașină care nu este înmatriculată pe numele tău.
Nu știu dacă se specifică undeva că este interzis în cazul în care proprietarul a decedat.
Eu conduc zilnic o mașină înmatriculată pe numele unchiului meu.
Și dacă decedează (doamne ferește) nu văd de ce m-aș opri din a o conduce.

Dar să vedem ce spun avocații care cunosc mult mai bine legea.
art 11 din OUG 195/2002 actualizata
[...]
(4) În cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se înscriu în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate constituit de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor simultan cu menționarea încetării calității de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operațiuni, noul proprietar este obligat să solicite autorității competente de înmatriculare transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.
[...]
(4^3) În situația în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul prevăzut la alin. (4), înmatricularea vehiculului se suspendă de drept până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate.
[...]

iar conform art 334 al 1 Cod Penal

(1) Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Talon înstrăinat către : elvis_zft elvis_zft Am o nelămurire, Fratele meu locuieste in străinătate, si mia lasat mie o masina inscrisa in romania . La mentiunea instrainat catre scrie numele meu si ... (vezi toată discuția)
Inmatriculez masina second hand haloiu_radu@yahoo.fr haloiu_radu@yahoo.fr Am cumparat o masina second hand din Franta in 2018 si deci acum in 2020 nu pot s o inmatriculez caci au trecut mai mult de 90 zile de cind am devenit ... (vezi toată discuția)
Cum radiez un autoturism avand hotarare judecatoreasca Mihaela Hurdubae Mihaela Hurdubae Am vandut un autoturism iar cumparatorul nu a inmatriculat-o pe numele sau. Acum am o hotarare judecatoreasca in care cumparatorul este obligat sa isi ... (vezi toată discuția)