Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 250 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Opțiuni juridice și fiscale privind recuperarea creanțelor. Lectori: Schoenherr și Asociații. Joi, 28 Octombrie, ora 11:00. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire cu datorii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire cu datorii

Va cer sfatul intr-0 problema complicata si neobisnuita.
Sotul meu a plecat de acasa acum 15 ani si si-a intemeiat alta familie (din care au rezultat trei copii minori momentan). Acum ei traiesc in Austria.
Am si eu un fiu major cu sotul, plecat si el in strainatate de cativa ani.
Eu nu am divortat pentru ca el a refuzat orice contact si abia recent m-a sfatuit cineva despre posibilitatea divortului la distanta. Cred ca nu voi mai apuca oricum sa divortez, pentru ca din ce inteleg sotul este in stare grava cu sanse aproape zero de recuperare.
Pe mine nu ma intereseaza sa raman cu nimic de pe urma lui (am avut cateva proprietati comune de mica valoare pe care le-am vandut de comun acord printr-un imputernicit). Acum, la comun singurele lucruri pe care le mai avem sunt doua terenuri obtinute prin contract de vanzare cumparare, care nu valoreaza mai nimic.
Din ce am aflat recent, el are cateva credite la un IFN. Pot fi trasa eu sau fiul meu la raspundere pentru aceste datorii in cazul in care el moare?

Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 27 Septembrie 2021
V_Oana, utilizator
O sa platiti datoriile din ce mosteniti...
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
puteti renunta la mostenire daca acele terenuri nu valoarea cat are datorii
Multumesc pentru raspuns. Voi avea o perioada in care pot face acest lucru? Pentru ca mai mult ca sigur va trebui sa fac demersuri personale pentru obtinerea duplicatului pentru certificatul de deces. Nu cred ca familia lui imi va da pur si simplu certificatul in original.
Dupa renuntare ce se intampla cu acere bunuri? Raman ale nimanui?
Practic mi-ar mai ramane in posesie jumatate din acele terenuri din contractul de vanzare cumparare. Mai trebuie sa platesc impozit? Eu as vrea sa le donez, dar banuiesc ca in aceasta situatie bataia de cap e mai mare decat gestul pe care as vrea sa il fac.


gi-jane2 a scris:

puteti renunta la mostenire daca acele terenuri nu valoarea cat are datorii

Daca terenurile va apartin in cote egale atunci nu o sa trebuiasca sa dezbateti succesiunea decat pe jumatate din terenuri, cealalata jumatate va apartine si puteti face ce doriti cu ea...
Nu trebuie sa faceti ceva in legatura cu ele, o sa va caute la un moment dat creditorii si atunci vedeti ce faceti...

Si ar trebui facute demersurile de constatare a prescriptiei datoriilor daca acestea sunt din perioada cat era in tara.
Datoriile sunt din ultimii trei ani. Avand in vedere ca nu am mai avut contact deloc cu sotul am aflat intamplator despre aceasta situatie si nu am siguranta ca cifrele datoriilor sunt cele reale.
Nici nu stiu cum as putea sa aflu exact despre ce datorii este vorba.
Avand in vedere ca urmeaza decesul sotului, cineva bine intentionat m-a anuntat despre existenta acestor datorii si despre faptul ca actuala familie vrea sa redirectioneze creditorii catre mine si fiul meu. Ei se bazeaza pe faptul ca momentan cei trei copii sunt minori, iar mama lor nu este legal sotia sa, asa ca singurii care ar putea sa fie trasi la raspundere sunt eu si fiul meu.

Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 27 Septembrie 2021
V_Oana, utilizator

Alte discuții în legătură

Executare silita in ue FFLORIN1976 FFLORIN1976 Buna ziua, daca in cazul unei executari silite(credit ipotecar) as pleca in alta tara membra UE si as lucra cu acte in regula pot fii gasit si sa imi puna ... (vezi toată discuția)
Mostenire apartament! MeryPoppins MeryPoppins Sotul este girant la un credit ipotecar pentru apartamentul fiului nostru cel mare,Creditul fiind in franci elvetieni. Avand in vedere ca francul a ... (vezi toată discuția)
Executie silita giranti klaudia772001 klaudia772001 In 2008 sotul meu cu incă un coleg au fost giranti pentru seful lor. Bine inteles ca acesta a plecat din tară, nu are nimic în proprietate și ... (vezi toată discuția)