Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Opțiuni juridice și fiscale privind recuperarea creanțelor. Lectori: Schoenherr și Asociații. Joi, 28 Octombrie, ora 11:00. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire cu datorii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire cu datorii

Va cer sfatul intr-0 problema complicata si neobisnuita.
Sotul meu a plecat de acasa acum 15 ani si si-a intemeiat alta familie (din care au rezultat trei copii minori momentan). Acum ei traiesc in Austria.
Am si eu un fiu major cu sotul, plecat si el in strainatate de cativa ani.
Eu nu am divortat pentru ca el a refuzat orice contact si abia recent m-a sfatuit cineva despre posibilitatea divortului la distanta. Cred ca nu voi mai apuca oricum sa divortez, pentru ca din ce inteleg sotul este in stare grava cu sanse aproape zero de recuperare.
Pe mine nu ma intereseaza sa raman cu nimic de pe urma lui (am avut cateva proprietati comune de mica valoare pe care le-am vandut de comun acord printr-un imputernicit). Acum, la comun singurele lucruri pe care le mai avem sunt doua terenuri obtinute prin contract de vanzare cumparare, care nu valoreaza mai nimic.
Din ce am aflat recent, el are cateva credite la un IFN. Pot fi trasa eu sau fiul meu la raspundere pentru aceste datorii in cazul in care el moare?

Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 27 Septembrie 2021
V_Oana, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,

In cazul in care survine decesul, puteti renunta la succesiune, prin declaratie notariala.

Daca acceptati succesiunea, acceptati atat pasivul (care este compus din totalitatea datoriilor ) , cat si activul patrimonial.(care este compus din totalitatea bunurilor).

Asadar, cel care accepta mostenirea devine si titularul obligatiei de a suporta datoria succesiunii (in cazul nostru datoriile derivate din contractul de credit).

Insa mostenitorii sunt tinuti sa raspunda de datoriile mostenite numai cu bunurile mostenite si numai proportional cu respectiva cota din mostenire ce ii revine fiecaruia din mostenitori, conform art. 1.114 alin.2 din Codul Civil.

In cele mai multe cazuri, la semnarea unui contract de credit se incheie si un contract de asigurare de viata ,care sa acopere riscul de deces al imprumutatului.

Valoarea despagubirii se stabileste de parti, insa de regula este strans corelata cu tipul de credit si riscul acoperit, aceasta acoperind de regula datoria de credit catre banca pe perioada producerii evenimentului asigurat.

Beneficiarul indemnizatiei de asigurare este banca.

Astfel, in cazul decesului, banca va incasa indemnizatia de asigurare, sens in care apreciem ca in masura in care valoarea indemnizatiei acopera integral valoarea creditului, datoria se stinge.

In situatia in care, totusi, valoarea asigurarii nu acopera intreaga datorie, apreciez ca in cauza devin incidente aceleasi dispozitii ale art. 1.114 alin.2 din Codul Civil, care prevad ca mostenitorii raspund doar cu bunurile mostenite si in limita cotei mostenite din masa succesorala.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Octombrie 2021
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita in ue FFLORIN1976 FFLORIN1976 Buna ziua, daca in cazul unei executari silite(credit ipotecar) as pleca in alta tara membra UE si as lucra cu acte in regula pot fii gasit si sa imi puna ... (vezi toată discuția)
Mostenire apartament! MeryPoppins MeryPoppins Sotul este girant la un credit ipotecar pentru apartamentul fiului nostru cel mare,Creditul fiind in franci elvetieni. Avand in vedere ca francul a ... (vezi toată discuția)
Executie silita giranti klaudia772001 klaudia772001 In 2008 sotul meu cu incă un coleg au fost giranti pentru seful lor. Bine inteles ca acesta a plecat din tară, nu are nimic în proprietate și ... (vezi toată discuția)