avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se imparte casa dupa decesul sotului daca a fost ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se imparte casa dupa decesul sotului daca a fost cumparata ...

Cum se imparte casa dupa decesul sotului daca a fost cumparata cu banii sotiei?
______________
Buna ziua,
Situația este următoarea: în 2002, părinții mei au divorțat. Apartamentul deținut în comun a rămas în folosința tatălui, care a locuit aici până la deces, în 2012. În 2006, mama s-a recasatorit, a locuit cu chirie in diverse locuri cu noul sot, până în 2012, când apartamentul în care locuia tata s-a vândut și ea a intrat in posesia a jumatate din bani.
Cu acești bani a cumpărat în 2013 o casă în valoare de 37.000 lei. Pe actul de vânzare-cumpărare este trecut si noul sot. Acesta are din casatoria anterioara o fiica.
In 2021, sotul mamei a decedat.
Ce drepturi are mama asupra casei? Cum poate dovedi ca banii au fost ai ei in intregime? Fiica decedatului este plecata din tara, nu ii cunoastem intentiile, nu a venit la înmormântare.
Mulțumesc anticipat pentru recomandări!
Cel mai recent răspuns: CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT , Avocat 11:00, 2 Octombrie 2021
Ar fi trebuit specificat în contractul de vânzare din 2013, ca banii provin din vânzarea unui bun propriu. Astfel, noul apartament cumpărat ar fi fost tot bun propriu.
Acum, după 8 ani, e cam greu de dovedit ca fix banii obținuți din vânzarea apartamentului fostului soț au fost folosiți pentru a plăti prețul unui alt imobil.
Legal, jumătatea soțului, se împarte între: mama dvs- 1/4 (la care se adaugă jumătatea ei de drept, rezultând un total 5/8) si fiica soțului mamei -3/4 (adica 3/8).
Înțeleg că, dacă reușim să facem rost de extrasele bancare - banii au trecut prin bancă în ambele cazuri - și dovedim că banii au fost ai mamei, are șansa de a păstra casa integral?

Ce ar avea de făcut în acest caz? Încă nu a mers la notar, a trecut abia o lună și jumătate de la moartea soțului.
Doar în instanță puteti face dovada că sumele folosite pt cumpararea imobilului au provenit din fonduri proprii,contactați un av in zona dvs.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Octombrie 2021
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune bialuca bialuca Bună ziua, Situația este urmatoarea: Soțul mamei a decedat rămânând că succesori mama și urmașii lui, el având un copil din căsătoria ... (vezi toată discuția)
Buna, se da situatia urmatoare: mama mea s-a recasatorit dupa ... randomjoker randomjoker Buna, se da situatia urmatoare: mama mea s-a recasatorit dupa nasterea mea cu alt barbat (care are o fiica dintr-o casatorie anterioara) Aceastia au dobandit ... (vezi toată discuția)
Cat mostenesc? cerul cerul Parintii mei au avut 2 fice.Tatal a decedat iar mama s-a recasatorit.Nu am dezbatut mostenirea inainte de aceasta casatorie. Noul sot ce drepturi are asupra ... (vezi toată discuția)