avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Bună seara! Aș vrea să vă întreb dacă, din ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Bună seara! Aș vrea să vă întreb dacă, din moment ce vaccinarea ...

Bună seara! Aș vrea să vă întreb dacă, din moment ce vaccinarea este voluntară și neobligatorie în România, accesul în centrele comerciale doar pe bază de certificat de vaccinare are o bază legală. Dacă este ilegal, vă rog să îmi spuneți ce s-ar putea face în cazul în care un agent de securitate îmi restricționează accesul într-un centru comercial. Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 11:32, 1 Noiembrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da este legala dar nu se refera doar la vaccinati e vorba si de cei ce au trecut prin boala sau cei care prezinta un test valabil ca nu sunt bolnavi. Deci nu va opreste nimeni sa va testati si sa aveti acces unde doriti fara sa fie nevoie sa va vaccinati.
Masura a fost propusa de Comitetului Național pentru Situații de Urgențăprin in art. 1 al Hotararii nr. 94 din 25.10.2021 privind stabilirea unor măsuri suplimentare necesar a fi aplicate pe durata stării de alertă pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 si transpusa in Anexa nr 2 din a HG 1090/2021 modificata si completata
art. 1 al Hotararii nr. 94
Art.1 - (1) Se propune ca accesul în incintele operatoriilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentar e să fie permis doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Anexa nr 2 din a HG 1090/2021 modificata si completata
(2)În condiţiile art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare, este permis accesul, potrivit art. 6 pct. 6^2 şi art. 12 alin. (4) din anexa nr. 3, numai persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARSCoV2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanelor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Daca este prevazut prin act normativ este legal.
Nu era legal dacă nu exista un act normativ în vigoare.

Daca nu vreti sa va vaccinați așteptați vreo 60 de zile și veți avea probabil acces unde nu ati putut întra.
Dar, depinde și ce va mai urma pe plan pandemic și pe plan legislativ.
Este greu de spus ce va urma în acest moment în privința marilor complexe comerciale.
Se poate cumpăra online.
Ultima modificare: Luni, 1 Noiembrie 2021
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Multumesc frumos, domnul Lascoschi, cumparaturile online sunt cam inselatoare. Exista vreo prevedere legala in privinta celor 60 de zile pentru accesul intr-un centru comercial?
Astfel.de prevederi normative au o existenta juridica limitata în timp.
Nu este posibil sa se între în Mall pe durata nelimitata asa.
Aceasta limitare legala are în vedere contextul epidemiologic actual care va dura undeva la cel mult 60 de zile după aprecierea mea deoarece exista risc de transmitere ridicat a virusului in aceasta perioada.
Este posibil și după 30 de zile sa se remedieze situatia dar depinde de rata de infectare și de cati mor pe zi.
Mor cam 1000 în 2 zile, mai mult ca în timp de război în rândul populației civile.

Daca aveti loc de munca este insa posibil sa va vaccinați din acest motiv.

Am văzut ca și în rândul avocaților s-a cam inteles ca vaccinarea va deveni inevitabila pe cale de logica juridica.
Insa, destul mulți trag de timp cât pot de mult.
Ultima modificare: Luni, 1 Noiembrie 2021
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, nu gasesc in hotararea 1130/22.10.2021 oblgiatia operatorilor ... luput_alexandrugeorge luput_alexandrugeorge Buna ziua, nu gasesc in Hotararea 1130/22.10.2021 oblgiatia operatorilor economici ( magazine nealimentare) de a permite accesul doar persoanelor vaccinate, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! tinand cont de decizia luata aseara conform careia ... Dede88 Dede88 Buna ziua! Tinand cont de decizia luata aseara conform careia doar cei vaccinati cu doza completa au voie sa participe la evenimente private... Voiam sa intreb ... (vezi toată discuția)
Hg 580/2021 - organizarea activitatii la locul de munca apetra apetra Prin HG 580/2021 - organizarea activitatii la locul de munca se va face tinand cont si de gradul de vaccinare a angajatilor de la acel loc de munca, atestat ... (vezi toată discuția)