avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Mă poate angajatorul forța să verific certificatele ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Mă poate angajatorul forța să verific certificatele verzi ale clienților?

Pot fi obligat să verific certificatele verzi ale clienților care intră în magazin?
Lucrez într-un magazin iar șeful mă obligă să verific certificatele verzi ale clienților. Iar eu nu sunt de acord. Ce se poate face în această situație?
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 04:20, 18 Noiembrie 2021
In contractul de munca nu imi apare "triere epidemiologica" la atributii. Ma poate obliga la asa ceva fara act aditional la contract?
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Codul MUncii
Art. 40
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:

b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;
d) sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu;
.....

In speta, vi se poate delega sarcina de verificare.
Corect dar dispozitiile nu pot incalca dreptul la demnitate. Una e sa spui angajatului "Du pachetul acesta lui cutare x sau cutare y" si alta sa spui "Verifica daca toti care intra au chiloti pe ei sau nu".
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
da, dar ce vi se cere nu are legatura cu demnitatea pt ca verificati prin o aplicatie daca are certificat verde, nu chiloti.
pentru lamuriri, cititi acest articol
www.avocatnet.ro/articol_596...
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util


gi-jane2 a scris:

da, dar ce vi se cere nu are legatura cu demnitatea pt ca verificati prin o aplicatie daca are certificat verde, nu chiloti.
pentru lamuriri, cititi acest articol
www.avocatnet.ro/articol_596...


Articolul este bun, dar incomplet dupa parerea mea. Rezulta din acesta ca angajatorul ar fi de dorit sa modifice fisa postului ca sa includa o sarcina noua cum este aceea de a verifica certificatele verzi si ca o poate face in mod unilateral. Dar daca se schimba felul muncii atunci nu este un abuz? Cu alte cuvinte, poate fi logic ca patronul unui restaurant sa puna paznicul sa verifice astfel de certificate, dar vi se pare OK sa puna bucatarul sau un chelner sa o faca? Apropos in legatura cu alta discutie din acest forum vi se pare legal ca angajatorul unei profesoare la o scoala sa pretinda obligativitatea acesteia sa colecteze periodic saliva de la zeci de copii pentru testele Covid? Nu se modifica abuziv felul muncii daca ar fi inclusa sarcina noua in fisa postului fara acordul angajatului?

Alte discuții în legătură

Modificarea fisei postului revoltata revoltata Buna seara! Va rog sa imi spuneti in ce situatie directorul unei institutii de stat poate modifica fisa postului. Sora mea lucreaza de 20 de ani in invatamant ... (vezi toată discuția)
Într-o institutie publica cine trebuie sa faca triajul de la intrare. goplanet goplanet Sunt operator date la punctul de înscriere, servicii cu plata pentru public. Eu trebuie sa direcționez oamenii la intrarea in institutie in contextul ... (vezi toată discuția)
Atributii de serviciu nelegale?? spogo spogo Buna seara, am rugamintea daca cineva ar dori sa ma lamureasca intr=o problema pe care eu o intampin la serviciu. Lucrez ca paznic ca o sera de flori (bugetar) ... (vezi toată discuția)