avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj bunuri imobile
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj bunuri imobile

Bună seara,
Sunt divorțată. In timpul căsătoriei eu și fostul soț am construit o casă. Acum la partaj, fostul soț, care a rămas în casa respectivă, nu are bani să mă despăgubească și nici nu dorește să vândă casa și să-mi dea partea ce îmi revine din vânzare.Este de acord doar ca fica lui( din prima căsatorie ) să-mi dea banii ce îmi revin iar eu să-i vând acesteia partea mea (45%) din casă. Vă rog să-mi spuneți dacă este posibilă o asemenea tranzacție la notar . Mai este necesar partajul ? Vă mulțumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 18 Noiembrie 2021
liliana_c, utilizator
Cel mai recent răspuns: liliana_c , utilizator 11:06, 19 Noiembrie 2021
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, este posibil si chiar este indicat, la notar. mai ales daca gasiti unul mai destupat la minte care sa faca si acte mai complexe. In principiu, efectele sunt cele ale unui partaj voluntar si toata lumea ar iesi multumita. Numai sa va dea banii, asa cum spune.
5 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, este necesar partajul.
"Bunurile dobândite în timpul regimului comunităţii legale de oricare dintre soţi sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale soţilor." - art.339 Cod civil

"Există proprietate în devălmăşie atunci când, prin efectul legii sau în temeiul unui act juridic, dreptul de proprietate aparţine concomitent mai multor persoane fără ca vreuna dintre acestea să fie titularul unei cote-părţi determinate din dreptul de proprietate asupra bunului sau bunurilor comune." - art.667 Cod civil.

Cu alte cuvinte, pana la partaj, nu exista "partea dvs".
Nu are legătură cu destuparea sau cu actele complexe, ci cu faptul ca in toată povestea asta, fiica fostului soț este un terț, care nu prea are ce cauta în partajul dvs, cu privire la bunurile dvs comune.
N-are decât fostul soț sa procure suma de la fiica lui și ulterior sa facă partajul cu dvs și sa va dea banii.
Ultima modificare: Joi, 18 Noiembrie 2021
raluk0207, utilizator
Vă mulțumesc pentru răspuns.
Vă mulțumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
poate se rezolva mai simplu, se lichideaza regimul matrimonial si apoi partea dvs o vindeti copilului. sau ii vindeti impreuna copilului lui, el isi rezerva drept de uzufruct si dvs va luati banii in cont pt partea dvs.

Alte discuții în legătură

Cedare parte apartament marcelutza marcelutza Buna ziua,as dori sa stiu daca pot sa-i trec fiului meu de 21ani,jumatatea mea din apartamentul pe care-l am in comun cu sotul meu.Sunt despartita in fapt de ... (vezi toată discuția)
Cum poate ceda tatăl cota sa din imobil copilului, astfel încât mama să nu-l poată pune în vânzare? Ionela Gabriela Ionela Gabriela Buna ziua! Avem si noi o problema ca sa ii zic asa! Sotul meu, a mai fost casatorit si a divortat in 2013. Cand a divortat, a lasat o pe fosta sotie si copilul ... (vezi toată discuția)
Am achizitionat o locuinta in timp casatoriei, intre timp am divortat ... marina_karina1957 marina_karina1957 am achizionat o locinta in timp casatoriei, intre timp am divortat dar nu am facut partajul din casatorie a rezultat un copil. intre timp fostul sot a ... (vezi toată discuția)