avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Buna seara! 1. Un contract de editare (carte) se poate ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Buna seara! 1. Un contract de editare (carte) se poate incheia ...

Buna seara!

1. Un contract de editare (carte) se poate incheia cu precizarea faptului ca autorul nu va fi remunerat, desi dreptul de copyright va fi al editurii?
In locul remuneratiei, de ex. autorul poate primi (sau nu) un procent din vanzari.

2. Daca autorul isi pastreaza dreptul de copyright, e posibil ca acesta sa fie atribuit atat autorului, cat si editurii care a contribuit la transformarea manuscrisului (ex., pe verso-ul paginii de titlu: Copyright 2021 Autor, Copyright 2021 Editura)?
Aceasta ar obliga la remuneratia autorului sau procent din vanzari 50%-50%?

3. Dar in cazul in care autorul doreste publicarea unei opere (carti) in regie proprie (pe cheltuiala sa, deci fara sa fie remunerat), beneficiind de serviciile de editare (si publicare, promovare, intermediere distributie) din partea unei edituri:
- Dreptul de copyright apartine obligatoriu doar autorului?
- Prin contractul de servicii se poate stabili si un procent din vanzari pentru autor?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 22:17, 4 Decembrie 2021
copyrightul apartine de drept autorului/ autorilor. acesta se poate cesiona catre edituri, distribuitori, etc., prin contracte comerciale cu clauze variate.
daca autorul isi tipareste el cartea, contractele de distributie ulterioare nu mai au nici o legatura cu copyrightul

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Materiale publicate de editura fara semnarea unui contract fireman777 fireman777 Buna ziua.Sotia mea care este invatatoare a lucrat la conceperea unui set de caiete de lucru pentru clasele I-IV impreuna cu doua colege.Acest set de caiete a ... (vezi toată discuția)
Cum imi protejez drepturile de autor byanna byanna Buna ziua! Am si eu o intrebare,de fapt mai multe. Am scris o carte si vreau sa o public,dar inainte de a o da editurii spre evaluare(oricarei edituri) as ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor Cabinet Av. Irina Rosulescu Cabinet Av. Irina Rosulescu Situatia e urmatoarea: se vrea publicarea unei carti. Editura e pe punctul sa incheie contractul cu autorul, insa editura nu are posibilitati practice de ... (vezi toată discuția)