avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune sau ce alt mod de dobândire a cotei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune sau ce alt mod de dobândire a cotei părți de coproprietate?

Uzucapiune sau ce alt mod de dobândire a cotei părți de coproprietate?


Bună ziua!
Tată și fiu moștenesc în baza unui testament de la un bunic străin (neînrudit), în anii '80, în indiviziune și părți egale, un teren de 4500 mp, alcătuit din două parcele, una de 2500 mp, iar cealaltă de 2000 mp. Terenurile sunt paralele, despărțite de un drum.
Tatăl a decedat în anul 1991.
Sunt 4 frați cu totul.
Timp de 30 ani ceilalți 3 frați au rămas în pasivitate, nu i-a interesat de acest teren și nici nu-i interesează, nici măcar nu au avut vreun gând pentru a dezbate succesiunea.
Fiul în viață, proprietar pe jumătate de teren, a îngrijit terenul, plătește impozit etc

Cum poate intra în stăpânire de drept a întregii suprafețe de 4500 mp?
Există un titlu de proprietate în baza legii 18/1991, deține adeverința în baza legii 18/1991, dovada punerii în posesie, practic deține toate actele de la intrarea în posesie. Terenul are cadastru + intabulare per total, este trecut fiul în CF, iar tatăl (coproprietarul) este trecut ca decedat (defunct).

Mulțumim
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 10:02, 12 Februarie 2022
Dacă sunt îndeplinite condițiile cerute de lege astfel încât să poată fi invocată uzucapiunea, cred că este cea mai bună modalitate.
Uzucapiunea nu are ce cauta acolo unde ar fi trebuit dezbătută succesiunea (după bunicul respectiv) si dacă zona a fost cooperativizata si s-au emis titluri de proprietate.
Titlul pe numele cui a fost emis și pentru ce suprafața?
Ultima modificare: Vineri, 11 Februarie 2022
raluk0207, utilizator
S-a dezbătut succesiunea după bunic, au primit certificat de moștenitor cu 1/2 fiecare. În urma certificatului au primit ulterior și titlu de proprietate în baza legii 18/1991 în care sunt trecuți amândoi pe toată suprafața, în indiviziune și părți egale.
Nu a fost dat nici în arendă la altcineva până la ora actuală.
Terenul original de 4500 mp a fost confiscat de comuniști pentru construcție blocuri, iar aceste 2 parcele le-au fost date prin reconstituire pe legea 18/1991. Nu au fost de la cooperativă.

Ultima modificare: Vineri, 11 Februarie 2022
Alexandreevici, utilizator
Singura soluție este sa dezbateti succesiunea pe cota de 1/2 a tatălui.
Dacă frații nu doresc sa colaboreze, va trebui sa va adresați instantei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate ghel40 ghel40 Buna ziua, Ne confruntam cu urmatoarea situatie: Bunicii mei au cumparat 1000 mp teren intravilan in 1965 cu ctr. vanzare/cumparare. Apoi au construit o casa ... (vezi toată discuția)
Probleme cu o mostenire cami1 cami1 Dupa decesul bunicii mele s-a deschis succesiunea pentru stabilirea impartirii mostenirii acesteia.In masa succesorala sunt incluse mai multe terenuri printre ... (vezi toată discuția)
Acte teren agricol: succesiune sau uzucapiune? danimik danimik In 1991 tatal meu, fratele lui si verisoara lor au facut cerere (individual) la primaria din localitate pentru retrocedarea a 12 ha de teren agricol care au ... (vezi toată discuția)