avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contorizare pe apartament a consumului de energie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contorizare pe apartament a consumului de energie termica Buna ...

Contorizare pe apartament a consumului de energie termica
Buna ziua.
Sunt proprietarul apartamentului unde locuiesc. Intr-o adunare generala asociatiei de proprietari de apartamente s-a decis ca nu se mai iau in calcul contoarele montate pe calorifer pentru consumul de energie termica, cheltuielile fiind suportate de toti proprietarii in masura egala. Exceptie, cei cu centrale termice, care platesc separat energie consumata, dar care au reprezentat un numar important de voturi la o problema care nu era de interesul lor.
Apreciind ca in acest mod exista o risipa de energie termica mare, in plus cheltuielile au crescut mult, am solicitat conducerii asociatiei ca doresc sa platesc individual consumul, monitorizat prin repartitoare pe calorifer. Mi s-a spus ca nu se poate trece peste decizia adunarii generale. Din cate cunosc, exista o Directiva a UE- Directiva 2012/27/UE- si chiar si o lege romaneasca care obliga contorizarea consumului de energie termica la nivel de apartament. De ce nu se aplica?
Intrebare: ce trebuie sa fac pentru a obtine din partea asociatiei dreptul la contorizare pe apartementul meu si plata conform consumului real?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 18:49, 16 Aprilie 2022
repartitoarele nu masoara direct cantitatea de energie termica. Pentru a se putea masura cu repartitoare e nevoie, fizic vorbind, ca 80% dintre apartamente sa puna astfel de repartitoare. Repartitorul nu are relevanta daca e pus la un singur apartament. Pentru asa ceva e nevoie de un gigacalorimetru.
[ link extern ]
Hotararea adunarii generale este netemeinica si nelegala deoarece in imobil pot exista apartamnete cu mai multe camere,respectiv mai multe calorifere,si nu este corect ca cei care detin 2 camere sa achite la fel cu aceia care detin 4 camere
Puteti contesta hotararea adunarii generale in instanta de judecata
Multumesc pentru raspuns. Fizic, numarul de apartamente care are centrala, pe scara blocului este deja de peste 50%, asadar, sugerati ca repartitoarele nu pot fi folosite in aceste conditii.
Conform Legii 121 din 2014 privind eficiența energetică /cu modificarile si completarile ulterioare montarea sistemelor de măsurare individual pe apartamente este obligatorie până la 31 decembrie 2022.
Sunt sugerate in lege si repartitoarele, dar si alte aparate. Nu stiu ce presupune montarea unui gigacalorimetru pe un apartament, avand in vedere ca nu exista o singura teava care aduce agentul termic in apartament,, intrarea agentului termic se face separat pe fiecare camera/calorifer, ar fi 4 intrari. Cred ca devine o problema tehnica complexa cu investitii considerabile.
Fiind vorba despre apartament care detine mai multe calorifere care sunt alimentate prin instalatii verticale distincte direct din subsolul tehnic,nu poate fi pus in discutie instalare de gigacalorimetru
Contorizarea individuala este o obligatie legal prevazuta indiferent cati proprietari exista in condominiu racordati la sistemul centralizat de alimentare cu utilitati

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza suprafata radianta ContSters44693 ContSters44693 Buna ziua! Revin cu o alta problema care ma preocupa, ca o reactie la refuzul celorlalti proprietari, adica din 10 vreo 8 se opun, montarii repartitoarelor ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt presedintele asociatiei de proprietari bloc 117c, ... radulescuecaterina radulescuecaterina Buna ziua, Sunt presedintele Asociatiei de Proprietari bloc 117C, sc.B si va solicitam pe aceasta cale sa ne spuneti daca: \"Asociațiile de ... (vezi toată discuția)
Cum putem scapa de remontarea repartitoarelor de căldură alvorada alvorada O asociație de proprietari care nu mai dorește iar repartitoare (am renunțat la ele de 4 ierni si ne este foarte bine fără ele ) cum poate sa scape de ... (vezi toată discuția)