avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Care este termenul de depunere a cererii pentru ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Care este termenul de depunere a cererii pentru reducerea perioadei ...

Care este termenul de depunere a cererii pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului ?
Cel mai recent răspuns: alinayahoo , utilizator 09:51, 28 Aprilie 2022
Primele 20 de zile de suspendare, pentru test . Cererea de reducere nu e cu termen, dar se depune dupa trecerea testului.
Articolul 104
(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții se reduce cu o treime, de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, după caz, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.
Articolul 106
Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susține, la cerere, testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație prevăzut la art. 104 alin. (1) lit. a) până în a 20-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2022
latka, moderator
Multumesc pentru raspuns dar politia spune ca se refuza eliberarea permisului pentru ca cererea nu a fost depusa in termen de 30 de zile conform Hotararii nr. 182/2020 care introduce dupa art 220 al OUG 195/2002. un articol nou 220-1 (3) "cererea se depune , dupa caz, pana in a 30-a zi , respectiv a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce pentru care titularul permisului de conducere solicita reducerea. " Ce inseamna dupa caz ? Mentionez ca mi-a fost suspendat permisul pentru trei luni si in urma trecerii testului as fi beneficiat de o reducere de o luna. Multumesc mult pentru lamuriri.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Articolul respectiv ( din RA OUG 195/2002 de fapt, nu dn ordonanta) va fi modificat din luna viitoare, nu mai corespunde cu noile modificari din codul rutier si nu are sens.
Articolul II
În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, Guvernul va modifica în mod corespunzător Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006, cu modificările și completările ulterioare.
[ link extern ]

Acum se poate da de reducere si la 20 de zile (din 30). Ce sens ar mai avea sa depui cerere in a 30 zi, pentru reducere la 20 de zile ? In vechiul cod rutier reducerile erau doar de 2 feluri la 30 si la 45 de zile, nu cu o treime, ca acum.

Asa ca, pina la modificarea articolelor din regulamentul de aplicare, ramine valabil art. 104 din OUG 195/2002, care e ultima modificare legislativa in vigoare.
Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2022
latka, moderator
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Articolul 221 din regulamentul rutier este valabil in conditiile ... crys001 crys001 Articolul 221 din regulamentul rutier este valabil in conditiile aplicarii noului cod rutier di 2024?Concret mi s-a retinut permisul 90 zile pentru neacordare ... (vezi toată discuția)
Redobandire carnet conducere la 30 zilebuna ziua ! se poate redobandi carnetul de conducere la 30 zile ... Teo15 Teo15 Buna ziua ! Se poate redobandi carnetul de conducere la 30 zile in cazul in care conducătorul auto a fost depistat cu o alcoolemie in aerul expirat de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua va rog sa-mi spuneti daca termenul de 30 zile din hg ... Teofil56 Teofil56 Buna ziua Va rog sa-mi spuneti daca termenul de 30 zile din hg 1391/2006 pentru depunerea cererii de reducere a perioadei de suspendare a permisului auto ... (vezi toată discuția)