avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Potrivit Legii nr. 119 din 28 aprilie 2022 pentru ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Potrivit Legii nr. 119 din 28 aprilie 2022 pentru modificarea ...

Potrivit Legii nr. 119 din 28 aprilie 2022 pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in anumite localitati beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu 2 ani. Intrebarea mea este daca aceasta reducere se aplica oricui in diferent de vechimea in munca sau a stagiului de cotizare.

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:32, 16 Septembrie 2022
Nu are legatura cu vechimea in munca sau stadiul de cotizare. Conditia este ca persoana sa fi locuit 30 de ani in zona poluata nominalizata in lege.
Aceasta facilitate nu se cumuleaza cu reducerea varstei de pensionare pentru lucru in grupa de munca.
Multumesc pentru raspunsul prompt!
Domnule Popa Gheorghe, azi a aparut un interviu in cotidianul "Viata libera" din Galati dat de directoarea Casei Judetene de Pensii Galati care pare a va contrazice. Iata intrebarea reporterului si raspunsul dumneaei:


- Se poate ieși la pensie mai devreme ca efect al compensațiilor acordate de stat pentru locuirea timp de minimum 30 de ani în zone afectate de poluare?

- Articolul a fost greșit înțeles de toată lumea. Se poate ieși la pensie mai devreme cu doi ani, fără penalizare, cu condiția să fi locuit nu mai departe de opt kilometri de Galați, în cazul nostru. În aceste condiții se poate obține o pensie anticipată parțială, cu condiția să avem stagiul complet de cotizare, adică minimum 35 de ani, fără penalizare, nu așa cum mulți au înțeles, că scădem din vârsta standard doi ani și ieșim mai devreme la pensie. Diferența este că dreptul de pensionare anticipată curge începând cu cinci ani mai puțin decât vârsta standard de pensionare, cea de 65 de ani bărbații și 63 de ani femeile.
Raspunsul meu se refera la iesirea la pensie cu stadiu de cotizare indeplinit si varsta cu 2 ani mai mica decat cea normala, nu la pensie anticipata.
Sunteti sigur? Ceilalti spun ca beneficiezi doar Daca ai stagiul complet de cotizare ( 35 ani)??? Nu mai inteleg nimic!

Alte discuții în legătură

cei care au grupă și locuiesc în zone poluate beneficiază de cei 2 ani la ieșirea la pensie? sms sms Cu respect va întreb eu beneficiez de ieșirea la pensie mai devreme cu cei 2 ani care se acorda celor care au locuit în zone poluate dacă am și grupa 1.? ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata,locuitor in zona miniera aloaurica aloaurica femeie,nascuta in 6.09.1957,muncesc si acuma cu 37 ani vechime,cu peste 30 de ani locuiti in zona miniera _baia mare.Cand pot iesi la pensie fara ... (vezi toată discuția)
Varsta limita pentru pensionare marin1981 marin1981 Am 51 de ani impliniti.Am o vechime in munca de 30 de ani , din care 10 ani sunt la gr II.Imi puteti spune , va rog, care este varsta limita la care pot iesi ... (vezi toată discuția)