avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire-drept proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire-drept proprietate

Buna ziua! Eu si prietenul meu cu care sunt impreuna de 7 ani, vrem sa ne cumparam o casa in provinicie in care sa ne si mutam. Eu am parintii in viata si doua surori iar el are parintii in viata, 4 copii si un frate. Eu am banii din vanzarea garsonierei mele iar el din vanzarea apartamentului lui.(mentionez ca era deja divortat cand si-a cumparat apartamentul). Ce acte trebuie sa intocmim pentru cumpararea casei in provincie, ca in cazul decesului orcaruia dintre noi, supravietuitorul sa nu fie hartuit in tribunal de rude sau sa ajunga in strada. Daca ne ajuta cu ceva, suntem de acord si sa ne casatorim legitim..
Mai mentionez ca prietenul meu este de acord si sa nu fie stipulat ca si cumparator in contractul noii case cu conditia sa se gaseasca o solutie legala care sa-l acopere in totalitate in cazul decesului meu.
Va multumim,
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 22:48, 22 Mai 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteți sa ca faceți testamente reciproce.
Aveți copii?
Eu nu, el da. In mesajul meu am scris ca are 4 copii. Daca cumparam casa cu procente de 50% fiecare si facem si testament unul pt celalalt, acest lucru inseamna ca copiii lui nu pot ataca in instanta testamentul lui facut pt mine?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acum am recitit.
Da. Dacă el nu mai are și alte bunuri și prin testament va lăsa absolut tot, copiii pot solicita reductiunea testamentului.
Adică testamentul rămâne valabil, doar ca nu veți moșteni chiar tot.
Copiii vor primi fie o parte fizica din bun/bunuri, fie va trebui sa le achitați o sulta.

Același lucru se poate întâmpla și cu părinții dvs, dacă decedati dvs înaintea lor.
Soțul supraviețuitor, părinții și descendenții sunt moștenitori rezervatari
Multumim pentru raspuns dvs! Mai am o intrebare cu toate ca am incercat sa ma informez de pe google, dar nu sunt sigura ca am inteles foarte bine si as dori sa stiu si raspunsul dvs. Obligația de a plăti sulta se prescrie în 3 ani de la expirarea termenului de plată stabilit prin contract, dacă sulta nu s-a plătit în momentul autentificării contractului. Pot sa stiu cum se calculeaza sulta?...cat la % le-ar revenii mostenitorilor rezervatari?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În cazul dvs nu este vorba de un contract.
Reductiunea testamentului poate fi solicitata de moștenitorii rezervatari, în termen de 3 ani de la deces.
Rezerva succesorala este jumătate din cota legala.
Aceasta depinde de situația dvs familiala din momentul decesului (dacă va căsătoriți și va exista un soț supraviețuitor, dacă veți mai avea copii împreună, dacă părinții dvs vor mai fi în viața și dacă unii dintre moștenitori optează în sensul renunțării la moștenire)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire, copii din doua casatorii emandi emandi Buna ziua, Apelez la dvs pentru un sfat intr-o problema de familie. Moartea prematura a unui prieten apropiat (accident de masina) m-a pus pe ganduri in ... (vezi toată discuția)
Testament reciproc soti, valabilitate, legatar universal lucian1956 lucian1956 Buna ziua, O familie, sot, sotie, 2 copii (copiii fiind ai sotiei din alta casatorie, purtand numele tatalui lor). Sotii isi fac unul altuia testament, ... (vezi toată discuția)
Mostenire sau testament? ContSters280210 ContSters280210 Buna seara! Parintii vor sa imi faca acte pe o garsoniera. In afara actului de vanzare-cumparare ce poate sa imi faca , act de mostenire sau ... (vezi toată discuția)