avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Plata TVA pentru o factura externa
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Plata TVA pentru o factura externa

As avea nevoie de ajutor in urmatoarea problema:
- O firma romaneasca (SRL) neplatitoare de TVA , primeste o factura din strainatate (de la o firma germana) pentru anumite servicii de traning (respectiv firma de afara a organizat un training intr-o tara terta) si a invitat (contracost, evident) toate firmele partnere din regiune. Locul prestarii trainingului, deci, nu a fost nici Germania, nici Romania. Intrebarea mea este: firma romaneasca, neplatitoare de TVA este obligata sa plateasca un TVA (calculat peste valoarea facturii pe care a primit-o din Germania) la momentul efectuarii platii catre Germania?
multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Diana Roibu , utilizator 22:12, 11 Septembrie 2006
Nu.
Numai persoanele înregistrate ca plătitori de taxă pe valoarea adăugată sunt obligate să emită facturi fiscale prin autofacturare, potrivit prevederilor art. 155 alin. (4) din Codul fiscal.
pct.60 (1) din Norme.
Multumesc. Intre timp, am mai studiat. problema se pare ca este mai complexa. inteleg ca aplicabile sint prevederile art 133 lit c din Codul fiscal, cee ce presupune ca daca partenerul extern nu mi-a emis factura cu TVA, eu (chiar daca sint SRL neplatitor de TVA) am obligatia sa depun un decont special de TVA (parca ii spune declaratia 301) SI SA PLATESC tva IN PLUS PESTE FACTURA DIN BUZUNAR - o totala aberatie, sincer vorbind. Pe de alta parte, in cazul meu este vorba de servcii prestate pe teritroiul unui stat tert, motiv pt care devin incidente prevederile art 9 din Directiva a 6-a care spun ca TVA-ul se plateste la locul prestarii efective a serviciilor - in cazul de fata o tara terta. Dar cum prestatorul din Germania nu avea nici un interes sa declare sediu permament pe teritoriul Cehiei si sa colecteze/plateasca TVA, mi l-a pus mie in circa. Din ceea ce am citit rezulta ca daca eu pot demonstra ca locul efectiv al prestarii serviciului a fost Cehia (bilet de avion, hotel, invitatie conferinta, ec)c nu trebuie sa platesc nici un TVA. Alternativa oricum ar fi fost sa trimit factuira inapoi si sa solicit emiterea ei cu tot cu TVA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Emitere factura in ue mihai_b75 mihai_b75 Buna ziua, Am o microintreprindere infiintata in feb. 2017 - cod CAEN 4619 si sunt neplatitor de TVA. Ce trebuie sa fac, ca sa inchei un contract de ... (vezi toată discuția)
Tva servicii natalia2010 natalia2010 Buna ziua. Ma confrunt co o situatie in legatura cu TVA-ul serviciilor si va rog sa ma ajutati. Intrebarea1. O societate din Romania (platitor de TVA) ... (vezi toată discuția)
Tva intracomunitar activitatea de consultanta Radu Culcea Radu Culcea Buna ziua, Firma romaneasca ofera consultanta unei firme cu sediul in UE.Firma romaneasca intocmeste factura cu tva sau fara tva ? (vezi toată discuția)