avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Principiul bunei credinte executare hotarare.
Discuție deschisă în Executare silită

Principiul bunei credinte executare hotarare.

Am o hotarare judecatoreasca, care ma obliga sa platesc cheltuieli de judecata celui cu care m-am judecat. De la ramanerea definitiva a hotararii, au trecut vreo 2 luni, maxim. Eu nu i-am platit acei bani, din mai multe motive: nu-i stiu contul, nu m-a cautat sa ma anunte ca vrea banii, n.am avut timp etc, dar sunt de acord sa-i dau, nu ma impotrivesc. Acum insa am vazut ca a cerut incuviintarea executarii silite prin judecatorie, pentru care desigur trebuie sa platesc si cheltuielile ocazionate de aceasta in plus fata de datoria din hotarare. Intrebarea este..pot eu sa ma indrept impotriva lui pentru ca nu a fost de buna credinta si m-a impovarat si cu cheltuielile cu executarea? Aparent nici eu nu am fost de buna-credinta ca nu am platit benevol dar eu zic ca nici el pentru ca imi creeaza un prejudiciu mai mare prin faptul ca a apelat la executare, pe cand putea sa ma caute mai intai si sa imi ceara banii. Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 10 Iulie 2022
amelyah, utilizator
Cel mai recent răspuns: Madalina Pascu , Avocat 12:11, 11 Iulie 2022
10 din 10 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, dvs. aveati posibilitatea de a plati de buna-voie, nu trebuia sa asteptati sa vi-i ceara creditorul. Nu puteti sa contestati executarea silita pentru acest motiv. Daca nu stiati unde sa platiti, aveati posibilitatea de a consemna suma la dispozitia creditorului. In acest stadiu, puteti plati in cadrul executarii silite cat mai repede pentru a plati cheltuieli de executare cat mai mici. Conform Cpc,, cheltuielile ocazionate de efectuarea executării silite sunt în sarcina debitorului urmărit, în afară de cazul când creditorul a renunţat la executare, situaţie în care vor fi suportate de acesta, sau dacă prin lege se prevede altfel. De asemenea, debitorul va fi ţinut să suporte cheltuielile de executare stabilite sau, după caz, efectuate după înregistrarea cererii de executare şi până la data realizării obligaţiei stabilite în titlul executoriu, chiar dacă el a făcut plata în mod voluntar. Cu toate acestea, în cazul în care debitorul, somat potrivit art. 667, a executat obligaţia de îndată sau în termenul acordat de lege, el nu va fi ţinut să suporte decât cheltuielile pentru actele de executare efectiv îndeplinite, precum şi onorariul executorului judecătoresc şi, dacă este cazul, al avocatului creditorului, proporţional cu activitatea depusă de aceştia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Onorariu executor se recupereaza de catre creditor de la debitor? andreistan andreistan Buna ziua, In cadrul executarii silite creditorul avanseaza sume pentru acoperirea [b]onorariului executorului[/b] si a [b]cheltuielior de ... (vezi toată discuția)
Plata cheltuieli de executare platite de creditor in caz de renuntare la executare silita petrut81 petrut81 Buna seara,in anul 2011 urma unei decizii curtii de apel Targu Mures judecatorii au decis ca o persoana sa ne plateasca 100.000 roni daune morale in urma ... (vezi toată discuția)
Despagubiri salariale titibus titibus Pentru despagubiri egale cu salariile majorate ,reactualizate si indexate de la data concedieri pina la data deciziei cistigate in instanta, pentru care am ... (vezi toată discuția)