avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Important .Buna ziua , am si eu o intrebare. Sora mea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Important .Buna ziua , am si eu o intrebare. Sora mea a gasit un apartament ...

Buna ziua , am si eu o intrebare. Sora mea a gasit un apartament de cumparat de la biserica catolica . Apartamentul a facut parte dintr-un proiect al Caritasului. acum 3 ani sora mea a semnat la notariat cu parintele ca plateste in rate apartamentul, ca atunci cand achita toata suma sa ii revina ei apartamentul normal fiind vandut sub cota pietii si fiind al biserici catolice. Sora mea a gasit de munca in strainatate si a achitat apartamentul , acum preotul si consiliera au spus ca ii fac contract de vanzare cumparare, dar cu o clauza la contract cum ca ea nu poate sa il vanda niciodata,totusi cand au vorbit prima data nu au informat-o cum ca i s-ar pune vreo clauza la contract. Intrebarea mea,e legal clauza la contractul de vanzare cumparare? ???Sora mea neavand nici un grad de rudenie cu preotul si consiliera. Tin sa specific ca niciodata in astia 3 ani nu iau mentionat de clauza ci doar ca il vinde ei apartamentul.
Ultima modificare: Joi, 14 Iulie 2022
Laurentia409, utilizator
Cel mai recent răspuns: zinca iulian , utilizator 09:02, 19 Iulie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pornind de la formularea articolului 627 Cod Civil, clauza de inalienabilitate[4] poate fi definită drept clauza care permite titularului dreptului de proprietate înstrăinarea unui bun, prin convenție sau testament, pe o durată de cel mult 49 de ani și dacă există un interes serios și legitim. Cu alte cuvinte, atunci când titularul dreptului de proprietate înstrăinează un bun (prin vânzare, schimb, donație, etc), el poate impune, prin contract, dobânditorului dreptului de proprietate să nu înstrăineze un bun dacă există un motiv serios și legitim.Clauza de inalienabilitate. Condiții de validitate
Astfel cum s-a arătat în doctrină, clauza de inalienabilitate trebuie să îndeplinească, în mod cumulativ, trei condiții pentru a fi valabilă, respectiv:
(1) poate fi dispusă numai prin convenția părților sau prin testament;
(2) trebuie să existe un interes serios și legitim;
Astfel cum s-a afirmat în doctrină, „interesul legitim poate fi al dispunătorului (spre exemplu, acesta își rezervă uzufructul bunului și vrea să își garanteze drepturile asigurându-se că va avea mereu de a face cu același proprietar), al dobânditorului gratificat (reputat ca prodiguu), sau chiar al unui terț, căruia gratificatul trebuie, ca o sarcină a liberalității, să-i plătească o rentă viageră” Așadar, în absența unui interes serios și legitim, clauza de inalienabilitate nu este valabilă. Dar ce se întâmplă dacă, ulterior, interesul care a justificat inserarea clauzei de inalienabilitate dispare? Articolul 627 alineatul (2) din Codul Civil prevede faptul că, în situația în care interesul ce a justificat introducerea unei clauze de inalienabilitate dispare, dobânditorul poate solicita instanței de judecată să autorizeze actul de a dispune de bun. Așadar, în măsura în care reclamantul dovedește în fața instanței faptul că interesul inițial a dispărut, instanța va putea, prin hotărâre judecătorească, să autorizeze reclamantul să dispună de bun.

Sursa: [ link extern ] /

Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2022
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza inalienabilitate 15062013 15062013 Buna seara, Soțul meu a mostenit împreuna cu sora sa un apartament in urma decesului mamei. Inainte de căsătoria noastră, sora a ieșit din ... (vezi toată discuția)
Clauza de inalienabilitate admisa numai in cazul contractelor ce transfera dreptul de proprietate licopodicum licopodicum Buna ziua, potrivit articolelor 627-629 din NCC clauzele de inalienabilitate pot fi incluse in contractele translative de proprietate. Oare o astfel de clauza ... (vezi toată discuția)
Donatie Carmmenn Carmmenn Buna ziua! Soțul meu a primit prin donatie un apartament , cu clauza de inalienabilitate. In acea caz, soțul imi poate dona jumatate din apartament? ... (vezi toată discuția)