avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariat care întârzie frecvent
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariat care întârzie frecvent

Bună ziua!
Avem o speță căreia nu i-am găsit un răspuns foarte clar: un salariat încadrat cu normă întreagă de 8 ore/zi obișnuiește frecvent să absenteze și să își desfășoare activitatea pentru 2-3 ore/zi.
În Regulamentul Intern al societății este prevăzut faptul că angajații care absentează vor fi pontați în ziua respectivă cu numărul de ore efectiv lucrate.
Prevederea acestea contravine Codului Muncii și ar putea exista probleme în cazul unui control al ITM? Aș vrea să menționez că angajatul își recunoaște aceste absențe parțiale, este de acord cu pontarea sub norma de 8 ore în astfel de situații și, chiar în condițiile în care acesta își desfășoară activitatea într-un program haotic, este absolut indispensabil societății.
Tot ceea ce ne dorim este ca plata acestuia să fie coroborată cu activitatea efectivă, aspect cu care și angajatul este de acord.
Este neapărată nevoie, să apelăm la soluțiile standard ale Codului Muncii (avertisment scris, reținere 5%-10% din salariu, concediere) cât nici una dintre părți nu își dorește acest lucru și ar susține-o și în fața unui reprezentant ITM?
Cel mai recent răspuns: Contabilul Bun SRL , Contabil 07:19, 20 Iulie 2022
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca respectiva persoana este indispensabila (?!) societatii dvs., nici nu doriti sa se aplice sanctiuni administrative acceptati situatia sau conveniti ca lucratorul sa renunte la CIM, sa-si deschida PFA/ PFI si sa lucreze pe baza de contract de prestari servicii.
Având în vedere ultimele modificări ale Codului Fiscal, nu cred că se mai încumetă cineva să își deschidă SRL/PFA/PFI. Să înțeleg că pontarea la nivelul orelor efectiv lucrate, care este prevăzută în Regulamentul Intern și cu care sunt de acord ambele părți (angajator și angajat), contravine Codului Muncii și nu putem uzita de aceasta în mod legal?
Eu aș lua în considerare această variantă având în vedere prevederile articoului 39 alin. 1 lit. a din Codul Muncii: Salariatul are, în principal, următoarele drepturi: dreptul la salarizare pentru muncă depusă.
Însă, poate nu am viziunea de ansamblu asupra acestei spețe și nu este suficient să fac referire strict la un singur articolul din Codul Muncii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Iulie 2022
Contabilul Bun SRL, Contabil
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este simpla solutia: în pontaj îl treceți prezent x ore și y ore absent nemotivat..astfel, va fi plătit la cât a lucrat.

Este dreptul angajatorului și nu obligația acestuia de a aplica sanctiunile disciplinare prevăzute de Codul muncii.
Vă mulțumesc frumos!
La acest lucru mă gândeam și eu. Practic pontarea la orele efectiv lucrate nu este o sancțiune ci oglindește realitatea. De altfel, în cazul nostru, fără opoziție din partea salariatului. În definitiv, ce nu contravine expres legii și nici nu încalcă Codul Muncii, este permis.
Îmi era totuși teamă să nu intre în conflict cu alte prevederi pe care nu le cunosc.

Cornel Vasile a scris:

Este simpla solutia: în pontaj îl treceți prezent x ore și y ore absent nemotivat..astfel, va fi plătit la cât a lucrat.

Este dreptul angajatorului și nu obligația acestuia de a aplica sanctiunile disciplinare prevăzute de Codul muncii.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu are cu ce prevederi legale sa intre în contradicție.

Alte discuții în legătură

Contract determinat 6 ore pe zi ionut_negoita89 ionut_negoita89 Buna ziua, am si eu o nelamurire ,daca m-am angajat la 6 ore am aceleasi drepturi ca cel angajat cu 8 ore sau se considera munca part-time la 6 ore? 4 ore ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna cim part-time legal_1968 legal_1968 Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu o clarificare. Am un CIM de 8 ore si un CIM part-time, doar program de week-end, sambata si duminica 7-15.30.In CIM ... (vezi toată discuția)
Cim cu 1 zi/pe luna francescafira francescafira care sunt conditiile si posibilitatile (de a face pontaj , contributii salariale ..) CIM cu 1 zi pe luna ? (vezi toată discuția)