avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Calculul dividendelor pentru facturi in EURO, cursul ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Calculul dividendelor pentru facturi in EURO, cursul de schimb de pe factura sau cursul de schimb la incasare?

Salutari,

Am facturat unui client din UE 15.000 EUR.
Cursul de pe factura (din ziua facturarii) este 1 EUR = 4.9244 Lei, adica 73866 RON

Cand banii au ajuns in banca, i-am primit la cursul de 1 EUR = 4.8479, adica 72718.5 RON

Exista o diferenta de 1147.5 RON intre cursul de la facturare si cursul pe care mi l-a practicat banca la conversie EUR->RON.

Au existat mai multe facturi de acest tip. Ulterior am cerut contabilului sa repartizez dividende. La calculul dividendelor, contabilul a folosit ca baza de calcul suma in RON la cursul de pe facturi, care este mai mare decat cursul la care am incasat banii. Deci, practic, s-au calculat dividende dintr-o suma pe care nici macar n-am incasat-o, ea este doar pe factura.

Este normala abordarea?
Nu trebuia ca baza de calcul sa fie sumele de pe extrasul de cont (adica banii care au intrat faptic in banca, la cursul de schimb EUR->RON pe care l-a practicat banca)?
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 16:35, 5 August 2022
~ Conținut șters la cerere ~
Nu v-ati intrebat contabila ? ar fi putut sa va explice , nu e nimic in neregula . Baza de calcul nu e valoarea de pe facturi , nici cea incasata , e profitul firmei . Cata vreme ati platit dividende , inseamna ca ati avut profit . Acesta - extrem de simplist explicat - este diferenta dintre venituri si cheltuieli , in cazul dvs. venitul fiind mai mare ( daca ar fi fost invers , firma ar fi fost pe pierdere , deci nu ar fi fost dividende de platit ) . La venit se ia in calcul valoarea facturata ( fara TVA ) , iar acesta a fost la cursul de 4.9244 . Cand ati incasat cei 15.000 euro , cursul fiindu-va nefavorabil , contabila a inregistrat pe cheltuieli valoarea aferenta diferentei de curs valutar . Deci , venitul a ramas cel facturat , dar din acesta s-a scazut valoarea cheltuielilor ( deci si cheltuiala cu diferenta nefavorabila ) , ramanand profitul net , real . Cu cat e mai mare valoarea pe care o scazi , cu atat e mai mic rezultatul . In speta dvs. , crescand cheltuielile , a scazut profitul , implicit dividendele , influenta fiind exact acea diferenta nefavorabila . Oricum , la sfarsit de an , cand se intocmesc situatiile contabile anuale , se calculeaza si dividendele cuvenite pe intregul an si se regleaza diferentele .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reevaluari oanalumi oanalumi La 31.12.2010 am constatat ca nu a fost facuta reevaluarea #-o ( cu diferente de curs ) la Contractele de creditare in valuta facute de asociat. Situatia ... (vezi toată discuția)
Diferente intre factura si incasare cristian_conea cristian_conea buna ziua, am emis factura unui client turc in valoare de 575 euro + 109,25 euro TVA = 684.25 euro. am primit in cont 659,25 euro (mai putin cu 25 euro), ... (vezi toată discuția)
Inregistrare plata factura in eur sevenx sevenx Buna ziua, Va rog sa ajutati un incepator...in conta si SAGA. In Dec 2012 am primit o factura de la un furnizor din EU in EUR. Am inregistrat-o in SAGA cu ... (vezi toată discuția)