avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 348 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, angajatorul meu ma forteaza sa imi dau ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, angajatorul meu ma forteaza sa imi dau demisia, am ...

Buna ziua, angajatorul meu ma forteaza sa imi dau demisia, am asta in scris, cand imi solicita. am sunat la ITM Alba, acolo este sediul social, eu fiind angajat cu work from home din Bucuresti. Mi au raspuns ca nu este de competenta lor, cui sa ma adresez ? sau ce e de facut va rog
Cel mai recent răspuns: popescuuu , utilizator 12:45, 8 August 2022
1.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
Buna ziua, Va multumesc pentru raspuns.
1.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii. - am in scris in care mi se solicita acest lucru.
2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare - am primit notificare, sa ma prezint duminica la sediul din alba, fiind zi nelucratoare, ulterior, au trimis inca o notificare prin care sa ma prezint miercurea asta la ei pentru a discuta abatarea mea disciplinara. de a nu ma prezenta la sediul, desi nu mi a fost solicitata niciodata prezenta, nici macar cand am semnat contractul de munca.
3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator. - cu alte cuvinte, va trebui sa infrunt tot procesul asta, dupa care, cu dovezile cumulate, sa ma prezint uneori autoritati , pt a contesta decizia. si pt a incerca sa mi se faca dreptate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua . am fost in concediu medical iar patronul îmi solicită ... balutapetre0@gmail.com balutapetre0@gmail.com Buna ziua . Am fost in concediu medical iar patronul îmi solicită demisia ce pot face pentru a-mi primi bani la zi? (vezi toată discuția)
Bună ziua ma confrunt cu o problema la locul de munca. am. un ... Diana Mih Diana Mih Bună ziua ma confrunt cu o problema la locul de munca. Am. Un șef de departament care și a adus un om(cunoștință) care zice el m ar înlocui. I am zis ca ... (vezi toată discuția)
Demisie impusa tester tester O buna prietena se confrunta cu urmatoarea problema: angajatorul la care lucreaza de aprox. 9 ani ii solicita demisia fara un motiv concret (relatiile ... (vezi toată discuția)