avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... adeverinta somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

adeverinta somaj

De trei luni lucrez la o firma, dar din pacate am fost trimisa in somaj.Inainte de aceste trei luni lucrate, am fost in concediu pt. ingrijire copil timp de 1 an si 9 luni.Inainte de concediu am lucrat la o societate care a intrat in faliment dupa care a fost radiata.Eu acum trebuie sa-mi fac dosarul de somaj.Firma actuala unde am lucrat mi-a eliberat adeverinta dar am probleme cu firma radiata, care desi mi-a eliberat adeverinta nu are stampila sa-mi puna.Lichidatorul nu vrea sa-mi stampileze pt.ca spune ca nu mai are acest drept iar cei de la somaj cu toate ca le-am explicat situatia spune ca fara stampila nu imi pot primi dosarul. NU STIU CE SA FAC...VA ROG SA-MI SPUNETI DVS.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:05, 19 Ianuarie 2010
1. Prin lege lichidatorul se ocupa si de administrarea treburilor firmei printre care si eliberarea de adeverinte fostilor salariati.
2. Eliberarea de adeverinte inseamna si asumarea raspunderii prin aplicarea semnaturii si stampilei.
3. Un lichidator competent stie cum se face o adeverinta si ca este obligat sao semneze si stampileze.
4. Mergeti la AJOFM si spuneti-le sa aplice Legea 76/2002, legea dupa care isi desfasoara activitatea. Iata ce spune aceasta lege:
Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.
Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;
Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.
5. Daca AJOFM refuza, spuneti ca ii veti da in judecata pentru neindeplinirea atributiilor de serviciu. Si o puteti face la Tribunal. Nu platiti taxe.




Ultima modificare: Marți, 19 Ianuarie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta prevazuta la art. 18 din normele metodologice de aplicare a legii nr. 76/2002 Iulianaszabo Iulianaszabo Buna ziua, Va rog sa imi spuneti ce pot sa fac in cazul in care fostul meu angajator nu imi elibereaza adeverinta respectiva deoarece sustine ca firma se afla ... (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj C.Daniela C.Daniela Buna ziua, Ma aflu in urmatoarea situatie...in decembrie 2010 am fost concediata pe motiv ca se restrange activitatea, concediere care s-a facut in baza art ... (vezi toată discuția)
Refuz lichidator ancutzic@ ancutzic@ Buna ziua! Imi cer scuze de deranj, dar as dori sa ma lamuriti intr-o problema, si anume: Am lucrat cu CIM/nedeterminata la o firma care este in procedura de ... (vezi toată discuția)