avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua. Care sunt cosecintele daca lucrez cu ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua. Care sunt cosecintele daca lucrez cu contract de munca, ...

Buna ziua. Care sunt cosecintele daca lucrez cu contract de munca, avand indemnizatie de invaliditate gr 2 accentuat? Am cautat legea, dar nu stiu care e!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 04:20, 19 August 2022
Gradul 2 de invaliditate nu va dreptul sa lucrati cu contract individual de munca.
Vedeti Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare,
-ART. 118
(1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b).
(2) Soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş, poate cumula pensia cu venituri din activităţi profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, dacă acestea nu depăşesc 35% din câştigul salarial mediu brut prevăzut la art. 33 alin. (5).
Se poate revizui incadrarea in grad de invaliditate.
Legea 263/2010 nu interzice cumulul indemnizatiei de handicap cu veniturile ...

Legea nr. 448 din 6 decembrie 2006privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap
art. 78
(1) Persoanele cu handicap pot fi încadrate în muncă conform pregătirii lor profesionale și capacității de muncă, atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel județean sau al sectoarelor municipiului București.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas ZIMTAALI ZIMTAALI As dori sa stiu daca s-au facut modificari la legea 263/2010, art.118, care prevedea faptul ca copilul care beneficeaza de pensie de urmas pot cumula si alte ... (vezi toată discuția)
Dreptul la munca pentru persoane cu handicap florin sebastian florin sebastian O persoana pensionata pe caz de boala si avand si certificat pentru handicap grav mai poate fi incadrata in munca? Si daca da, cum se procedeaza?Mai poate fi ... (vezi toată discuția)
Pot avea un loc de munca daca sunt pensionat? ContSters163452 ContSters163452 Sunt pensionat pe caz de handicap accentuat (Legea 263, art.59) si doresc sa stiu daca mai am drept de munca si in ce conditii. (vezi toată discuția)