avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, Am o nelamurire daca puteti sa ma ajutati ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, Am o nelamurire daca puteti sa ma ajutati va rog. ...

Buna ziua,
Am o nelamurire daca puteti sa ma ajutati va rog.
Sunt nascuta in 1962 in Tg-Mures unde traiesc si acum,localitate ai carei locuitori ar beneficia de o reducere de 2 ani a varstei standard de pensionare.
Intrebarea mea este : unde este mentionat ca pentru a beneficia de aceasta facilitate e nevoie sa ai cotizat/ lucrat cel putin 33 ani??

Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 15:56, 10 Noiembrie 2022
Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare (ultima completare Legea nr. 258/ 21.07.2022) mentioneaza:
- art. 65 (5) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv: Baia Mare, Călărași, Copșa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureș, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum și în localitățile Abrud, Avram Iancu, Baia de Arieș, Lupșa, Ocoliș, Roșia Montană și Zlatna din județul Alba, Băița din județul Bihor, Bacău și Onești din județul Bacău, Maieru, Rodna și Șanț din județul Bistrița-Năsăud, Crizbav, Făgăraș, Feldioara, Hălchiu, Satu Nou și Victoria din județul Brașov, Brăila, Tichilești și Chișcani din județul Brăila, Anina, Armeniș, Ciudanovița, Moldova Nouă, Oțelu Roșu și Reșița din județul Caraș-Severin, Aghireșu, Câmpia Turzii, Căpușu Mare, Dej, Iara și Turda din județul Cluj, Năvodari din județul Constanța, Baraolt din județul Covasna, Târgoviște și Titu din județul Dâmbovița, Ișalnița din județul Dolj, Galați din județul Galați, Brănești, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgotești, Fărcășești, Ionești, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopșoru, Prigoria, Roșia de Amaradia, Rovinari, Turburea, Turceni și Urdari din județul Gorj, Bălan, Borsec, Corbu, Jolotca, Sândominic și Tulgheș din județul Harghita, Aninoasa, Baia de Criș, Băița, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petrila, Petroșani, Răchitova, Șoimuș, Teliucu Inferior, Uricani, Vața de Jos, Vețel, Vulcan din județul Hunedoara, Ciulnița și Slobozia din județul Ialomița, Borșa din județul Maramureș, Grințieș și Săvinești din județul Neamț, Brazi și Ploiești din județul Prahova, Broșteni, Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani și Vatra Dornei din județul Suceava, Fârdea, Margina, Nădrag și Tomești din județul Timiș, Mina Altân Tepe și Tulcea din județul Tulcea, Berbești și Râmnicu Vâlcea din județul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).
Nu exista alta obligatie.
Buna ziua,
La casa de pensii mi s-a spus ca pt aceasta lege se considera pensionare anticipata si trebuie sa am 33 ani lucrati.Nu vad concret unde se mentioneza acest lucru.Eu ma pot pensio a la limita de varsta in martie 2025 ,minus 2 ani pt Azomures ar fi in martie 2023,dar ele spun ca nu pot doar daca am 33 ani cotizati,eu avand aprox 29 pt ca 10 ani am fost pensionata de boala.
Nu mai inteleg nimic.
Solicitati sa va precizeze in scris, articolul de lege care stabileste ceea ce va comunica verbal.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este vorba despre pensie anticipata partiala fara penalizare.
Fiind vorba despre pensie anticipata partiala, trebuie indeplinita si conditia de stagiu reglemetata de art.65(1): Pensia anticipată parțială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua. Începând cu noiembrie 2020, pentru persoanele din ... sufletu_andreia sufletu_andreia Bună ziua. Începând cu noiembrie 2020, pentru persoanele din anumite comunități exista o reducere a vârstei de pensionare cu 2 ani din cauza poluării. ... (vezi toată discuția)
Interpretare posibil gresita a legii 207/2020 alind alind Buna ziua! Ne confruntam cu urmatoarea problema: Mama mea se apropie de varsta pensionarii si am mers la casa de pensii pentru a vedea daca poate iesi anul ... (vezi toată discuția)
în baza legii referitor la domiciliul în localitate poluată ... ovidiu1957 ovidiu1957 în baza legii referitor la domiciliul în localitate poluată peste 30 ani ce fel de cerere de pensionare trebuie?am vechime 28 de ani. anticipată sau ... (vezi toată discuția)