avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Aplicare TVA redus de 5 % la constructii cu termen de ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Aplicare TVA redus de 5 % la constructii cu termen de finalizare si predare anul urmator

Buna ziua tuturor! As avea nevoie de parerea dumenavoastra in urmatoarea speta:

O societate cu raspundere limitata, dezvoltator imobiliar, are incheiate mai multe promisiuni de vanzare-cumparare, avand ca obiect imobile – apartamente care in momentul de fata sunt in stadiu de construire
Semnarea contractelor autentice de vanzare-cumparare vor avea loc dupa finalizarea investitiei respectiv in anul 2023, dupa inscrierea apartamentelor in cartea funciara.
Aceste apartamente au o suprafata de sub 120 mp. iar pretul lor de vanzare este sub 450.000 Lei deci, din punct de vedere al TVA-ului, se incadreaza la art.291 alin.3 lit.c) Cod Fiscal (cota redusa de TVA de 5%).
Intrebarile noastre sunt:
1. daca TVA-ul redus de 5% se aplica doar promisiunilor de vanzare-cumparare încheiate în anul 2022 cu plata integrala, in avans, a pretului sau si pentru acele promisiuni de vanzare-cumparare încheiate în anul 2022 unde sa efectuat plata unui avans iar diferenta de pret se va achita la semnarea contractului autentic de vanzare cumparare;
2. daca TVA-ul redus de 5% se aplica si in cazul promisiunilor de vanzare-cumparare încheiate în anul 2022 in care un singur promitent-cumparator a promis cumpararea mai multor apartamente;
3. in opinia dumneavoastra care este momemtul livrarii ? semnarea promisiunii ori semnarea contractului autentic de vanzare? intreb pentru ca codul fiscal mentioneaza in mod expres ca cota redusa de TVA se aplica doar imobilelor care la momentul livrarii pot fi locuit ca atare.


Multumesc !
Ultima modificare: Miercuri, 30 Noiembrie 2022
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: mroby , utilizator 08:07, 2 Decembrie 2022
1. cota de 5% se aplica daca s-a incheiat un antecontract in 2022 cu plata unui avans ( nu trebuie integral achitat imobilul).
2. se aplica daca se achita un avans in 2022 si livrarea efectiiva ( contractul autentic) are loc in 2023 cand se transfera si dreptul de proprietate.
3. momentul livrarii are loc cand are loc transferul dreptului de proprietate adica in anul 2023 .

art 270 Codul fiscal :
ART. 270 - Livrarea de bunuri

(1) Este considerată livrare de bunuri transferul dreptului de a dispune de bunuri ca și un proprietar "
Multumesc pentru raspuns !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va trebui să achit diferența de tva până la 9%? Ovidiu_t Ovidiu_t Bună ziua. Spuneți-mi vă rog, dacă am plătit apartamentul integral în 2023, iar contractul de vânzare-cumpărare urmează să-l semnez cu dezvoltatorul ... (vezi toată discuția)
Tva 5% prima casa. Maria_901088 Maria_901088 Buna ziua As dori sa stiu daca incheiem o promisiune de vanzare(antecontract) pentru un apartament de 139.000 de euro pana la finalul anului pentru a ne ... (vezi toată discuția)
Tva la un antecontract pentru apartament in constructie? cioclud cioclud am incheiat un antecontract pentru apartament in constructie in 2021 cu act aditional de prelungire a termenului de vanzare cumparare in 2022 pentru anul ... (vezi toată discuția)