avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bună ziua, Întreb pentru o colegă care ar vrea sa ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună ziua, Întreb pentru o colegă care ar vrea sa știe dacă ...

Bună ziua,
Întreb pentru o colegă care ar vrea sa știe dacă si in ce condiții, poate ieși anticipat la pensie, ea având 53 de ani împliniți și 35 de ani vechime în muncă. De asemenea, ar vrea sa știe dacă-și poate plăti contribuțiile, cumpăra vechime sau orice altă variantă, a.i. să stea acasă. Poate beneficia de cei 650 lei în calitate de bunică, dacă ar sta cu nepotul acasă. Ideea este că, vrea să rămână acasă, dar sa ia niște bani cumva.
Vă mulțumim!
Cel mai recent răspuns: IORDAN ELENA , utilizator 10:18, 19 Decembrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Poate beneficia de cei 650 lei în calitate de bunică, dacă ar sta cu nepotul acasă.

Proiectul care prevede bani pentru bunicii ce-și îngrijesc nepoții a trecut doar de Senat și ”zace” din 2020 la Camera Deputaților. Deci e tot în stadiul de propunere legislativă, nu se aplică.

Ar fi beneficiat, însă, doar în anumite condiții - aveți detalii aici:
www.avocatnet.ro/articol_522...

La celelalte întrebări sper să vă răspundă unul dintre colegii care stăpânesc subiectul.
Mulțumesc pentru răspuns!
Aștept în continuare unul și la prima parte a întrebării.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
“Ideea e ” ca nimeni nu-ti da bani ca sa stai acasa . Poti obtine niste venituri ca sa fi ajutat in anumite perioade in care Statul a hotarat sa te ajute : concediu medical ( ca sa-ti recastigi sanatatea ) , concediu de maternitate ( ca sa-ti cresti copilul pana la 2 ani ) , etc. Dar nu si pentru ca nu mai ai chef de munca . Pensia de limita de varsta - presupun ca e nascuta in 1969 - va fi la 63 ani , in 2032 . Daca are 35 ani de stagiu de cotizare , poate iesi in pensie anticipata partial ( deci , cu penalizare ) la 58 ani , peste inca minim 5 ani .Nu are ce sa mai plateasca , are stagiul complet de cotizare , prin plata nu se scade varsta de iesire la pensie . Cele de mai sus au in vedere prevederile legii 263/2010 , cea in vigoare astazi . Ce lege va fi valabila in 2027 ... cred ca nimeni nu v-ar putea spune ...
Mulțumesc pentru răspuns!
Ii transmit răspunsul dvs..
Sărbători cu bine tuturor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Limita de varsta pentru pensionare anticipata rusualexandra rusualexandra Am o prietena care ar vrea sa stie daca se poate pensiona anticipat. Are 46 ani si lucreaza din 05.08.1985 fara intrerupere (30 ani). (vezi toată discuția)
Bună seara!mă numesc petre mă interesează să aflu la ce ... Puiu12 Puiu12 Bună seara!Mă numesc Petre mă interesează să aflu la ce vârstă pot sa ies la pensie anticipat nepenalizat ?Data nașterii 02 09 1967!!Mulțumesc!! (vezi toată discuția)
Pt ce pensie as putea opta . ennea ennea Gen masculin ,Varsta 45 ani si 10 luni ,cu vechime in munca 27ani si 10 luni ,cu handicap de vedere accentuat (gr 2 ),existent din copilarie .Va rog sa-mi ... (vezi toată discuția)