1.care sunt ultimele modificari cu privire la taxele si onorariile notariale referitoare la succesiune?,
2. se poate face succesiunea averii bunicului in cazul in care copii sunt decedati iar nepotii nu au rezolvat succesiunea dupa parinti?
mi-ar fi de mare ajutor un raspuns urgent, multumesc mult
1. Daca succesiunea se dezbate in termen de i an de la data decesului taxa de timbru si judiciara nu se plateste. Adica se plateste doar onorariul notarului. Asta inseamna cam 50 %.
2. Daca fiii/ fiicele bunicului au decedat inaintea acestuia se va face numai succesiunea acestora (nepotii bunicului vor veni la succesiunea acestuia prin reprezentare, adica in locul copiilor vor veni direct nepotii).
Daca a avut loc mai intai decesul bunicului atunci se va face mai intai succesiunea bunicului, apoi a copiilor. Desigur acestea se pot face in aceeasi zi si in acelasi act, daca toti au avut ultimul domiciliu in raza de competenta a aceluiasi notar (daca bunicul a avut ultimul domiciliu in Galati, de ex., iar fiul in Covasna, dezbaterea succesorala se va face de 2 notari si asta insemna 2 acte).
Daca nu va grabiti foarte tare si puteti astepta 1-2 luni cu succesiunea, puteti simula o imposibilitate de a realiza succesiunea pe cale amiabila si sa va adresati instantei...
Pe langa faptul ca daca succesiunea se face in termen de 1 an de la deces sunteti scutiti de taxa datorata statului, puteti reduce considerabil onorariul deoarece avocatii practica "tarife" mult mai mici decat notarii...
Exemplul meu celebru: pentru o succesiune asupra unui teren a carui valoare minima de circulatie a fost evaluata la 160.000 euro, onorariul notarului s-ar ridica la aprox. 65.000.000 lei in timp ce un avocat a cerut 10.000.000...
P.S. Onorariul notarului se calculeaza raportat la valoarea succesiunii si se ridica undeva pe la 80 - 90% din taxa datorata statului.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Cum procedez?-ajutor
olympya
As dori sa ma lamuri-ti in ceea ce priveste o succesiune.Bunica vrea sa faca succesiunea dupa bunicul numai ca unul din copii nu este de acord.Cum procedam ca ... (vezi toată discuția)
Succesiune bunica
madriana57
Buna seara! Bunica a murit in 1971 si in 1991 s-a emis un titlu de proprietate asupra unui teren. As vrea sa fac succesiunea.
Am mai multa intrebari la care ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune
km
In urma decesului bunicilor mei a ramas o masa succesorala care a fost mostenita de cei 3 copii ai lor. Acestia, la randul lor au decedat, iar noi, urmasii ... (vezi toată discuția)