avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am un contract de munca cu 8 ore pe perioada ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am un contract de munca cu 8 ore pe perioada nedeterminata. Pot ...

Am un contract de munca cu 8 ore pe perioada nedeterminata. Pot incheia un alt contract de munca la o alta societate cu 8 ore?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 21:09, 11 Ianuarie 2023
Este imposibil.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiţi sau la acelaşi angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, fără suprapunerea programului de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea. (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana si nici nu limiteaza numarul contractelor de munca incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.

In speta, o persoana poate incheia c.i.m. cu norma intreaga / timp partial cu un nou angajator chiar daca mai are un c.i.m. cu norma intreaga/ timp partial.
Teoretic, așa dispune Codul muncii (așa cum a fost prost redactat și adoptat), dar alta este realitatea juridică. Prespunând că există două contracte a câte 8 ore, aceasta înseamnă 16 ore pe zi de muncă efectivă ( nu mai pun la socoteală dreptul la pauza de masă prev. de art. 134). Ziua are 24 de ore. Asta înseamnă că salariatului îi mai rămân 8 ore de odihnă pe zi. În acest context, cum rămâne cu art. 135 (Salariații au dreptul între două zile de muncă la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive)? Din acest motiv am spus că este imposibil
Stimate d-le avocat Dorin Voicilas , in cazul de mai sus , care dintre angajatori ii incalca angajatului dreptul la repaus ? ca - din punctul de vedere al fiecaruia - cele 12 ore sunt respectate . Mai ales ca , legal , angajatul nu este obligat sa-si anunte angajatorul daca mai are si alte contracte in derulare ( ma rog , trebuie doar sa-si declare functia de baza la un singur loc de munca ) . Dar daca un angajat isi mai ia un job pentru weekend ? ca atunci nu i se respecta dreptul la cele 2 zile libere pe saptamana . Poti tu , angajator , sa incalci legea fara sa sti si fara sa ai vreo posibilitate sa sti ? Pare ca acel drept la repaus si-l incalca salariatul insusi , nu angajatorii . Drepturile salariatului in raport cu angajatorul decurg strict in parametrii contractului de munca cu acel angajator , nu se ... “ globalizeaza “ .
Ultima modificare: Miercuri, 11 Ianuarie 2023
CHKa, utilizator
Din interpretarea coroborata a dispozitiilor art. 112 alin. (1) C. muncii, cu dispozitiile art. 35, art. 113, art. 118 din acelasi cod, deducem ca durata normala a timpului de munca, de 40 de ore pe saptamana, se refera la un singur contract de munca. (Ion Traian Stefanescu, Tratat teoretic si practic de dreptul muncii, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2010, p. 525)

Durata normala a timpului de munca, de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana, se raporteaza la un singur contract de munca, intrucat, in caz contrar, s-ar goli de continut dispozitiile art. 35 din Codul muncii ce permit salariatului sa cumuleze mai multe contracte individuale de munca. (Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Regimul juridic al raporturilor de munca in reglementarea noului cod al muncii, in Pandectele romane nr. 1/2004, p. 269, Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucuresti, 2005, p. 165).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul de functii adrian_tudor89 adrian_tudor89 Buna ziua! Care este numarul maxim de ore lucrate lunar? Spre exemplu pot fi angajat cu norma intreaga la 2 angajatori diferiti, simultan (2 angajatori x 8 ... (vezi toată discuția)
Contract de munca maria6009 maria6009 Buna ziua, De curand am primit o oferta de munca convenabila si nu vreua sa o refuz, dar nici nu vreau sa renunt la jobul meu actual Vreau sa stiu daca ... (vezi toată discuția)