avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 125 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua, sotului i s-a suspendat permisul de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua, sotului i s-a suspendat permisul de conducere pe o ...

Buna ziua, sotului i s-a suspendat permisul de conducere pe o perioada de 60 de zile si 6 puncte de amenda adica 835 lei, pentru neacordare prioritate la trecerea de pietoni semnalizata, pietonul abia pasise pe trecerea de pietoni si sotul era pe banda a doua. Am cautat si nu am gasit in codul rutier suspendarea permisului 60 de zile pentru aceasta contraventie ci 30 de zile, Ce demersuri trebui sa fac pentru diminuarea perioadei de suspendare? Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 15:07, 27 Ianuarie 2023
Nici una. Suspendarea chiar e de 60 de zile, conform art. 101 alin 3 pct. e din OUG 195/2002.
In schimb sotul poate face un "demers" de reducere :
Articolul 104
(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții se reduce cu o treime, de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, după caz, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.

Examenul consta in testul 13/15 si se poate da doar in primele 20 de zile de suspendare . In caz de reusita, cererea trebuie depusa tot in acelasi interval. Alte detalii despre zilele si conditiile de admitere la examinare le gasiti informindu-va la politia judetului dvs. (telefonic, pe site etc)
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2023
latka, moderator
Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:

b) neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului;

Eu cred ca aici se incadreaza,
suspendarea permisului la 60 de zile conform art. 101 alin 3 pct. e din OUG 195/2002. nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale; se revera la prioritatea autoturismelor nu a pietonilor. Va multumesc frumos!
Nu ați accesat ultima varianta, actualizată în februarie, a OUG 195 din 2002.
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2023
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, sotului i s-a suspendat permisul de conducere pe o ... Eta 51 Eta 51 Buna ziua, sotului i s-a suspendat permisul de conducere pe o perioada de 60 de zile si 6 puncte de amenda adica 835 lei, pentru neacordare prioritate la ... (vezi toată discuția)
Accident rutier pe trecerea de pietoni ecks ecks Buna ziua, pe data de 06.12.2017 am fost implicat intr-un accident rutier pe trecerea de pietoni soldat cu vatamare corporala usoara din culpa( victima a avut ... (vezi toată discuția)
Bună seara as fi interesat pentru următoarea problema dacă ... Georgel96 Georgel96 Bună seara as fi interesat pentru următoarea problema dacă se poate sa ma ajute cineva va rog frumos.in urma cu câteva zile am avut un accident intre sofer ... (vezi toată discuția)